Вход

В Луковит извършиха дезинфекция 80 дни след началото на епидемията

19-08-2017 Последни новини

Почти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Човешки микроорганизъм може да доведе до лечение на множествена склероза

Изследователи от клиниката Майо, заедно с колеги от университета в Айова съобщават, че микроорганизми, открити в клиниката в Майо, могат да помогнат за лечение на автоимунни заболявания като множествена склероза/ МС /. Докато пробиотиците са били използвани от хилядолетия, има малко данни, показващи как една бактерия може да осигури полза срещу заболяване извън червата.

Този изследователски екип изследва чревните микробни проби от пациенти на миши модел на МС. От три бактериални щама те откриват, че един микроб, Prevotella histicola, ефективно потиска имунната болест в предклиничния модел на МС.
"Това е ранно откритие, но е път, който води до по-нататъшно изследване", казва Джоузеф Мъри, М.Д., гастроентеролог на клиниката в Майо и старши автор на статията. "Ако можем да използваме вече микробите в човешкото тяло, за да лекуваме човешкото заболяване извън самия стадий, може да сме в нова ера на медицината. Говорим за бъгове като лекарства". Д-р Мъри създаде термина "бруг", за да се позове на този подход.
Учените открили, че P. histicola, който се култивира от човешкото черво, причинява намаляване на два вида про-възпалителни клетки, като същевременно увеличава семействата на клетки, които се борят с болести: Т-клетки, дендритни клетки и вид макрофаги.
Екипът стига до заключението, че в бъдеще този вид чревни микроби може да играе роля при лечението на МС, което се дължи на атаката на имунната система върху обвивката на миелина - естествена изолация, която покрива нервите в мозъка и гръбначния мозък ,
Скорошни проучвания на микробиомедиите в МС показват липсата на рога на Prevotella при пациентите с болестта и увеличение, когато пациентите са били лекувани с лекарства, променящи заболяването", казва Ашутош Мангалам, доктор, първи автор и асистент по патология в университета в Айова  "И това не е само за МС, защото това може да има подобен модулиращ ефект върху други нервни и автоимунни заболявания."


Източник: Материали, предоставени от клиниката "Майо"

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Разкъсна облачност

21°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 69%

Вятър: 17.70 km/h

 • Rain
  21 Авг 2017 25°C 16°C
 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 26°C 13°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»