МЗ си измиха ръцете с модерната фраза „фалшива новина“ за…

Опасни игри се разиграват с българския болен. Нашенският пациент е търпелив, издръжлив, непретенциозен и най-вече с твърде много усложнения от основната диагноза заради закъсняло и некачествено лечение. Тук вина лекарите нямат, пише Силвия Николова от вестник Монитор. Усложненията са в резултат на липсващи иновативни лекарства, модерни терапии и възможности българският...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Заличават термина "инвали…

Заличиха термина "инвалид" на първо четене на промените в Закона за държавните такси в парламента. Според авторите на предложението така ще бъде улеснена социалната интеграция на хората с увреждания и...

Новаторско устройство лекува органи с едно докосване

Изследователи от Медицинския център на Уестърнския държавен университет в Охайо и от колеж по инженерство в Охайо са разработили нова технология за тъканна нанотрансфекция (TNT), която може да генерира всеки вид клетъчен тип за лечение в рамките на собственото тяло на пациента. Тази технология може да се използва за възстановяване на увредената тъкан или възстановяване на функциите на стареещата тъкан, включително органи, кръвоносни съдове и нервни клетки.Изследователи от Медицинския център на Уестърнския държавен университет в Охайо и от колеж по инженерство в Охайо са разработили нова технология за тъканна нанотрансфекция (TNT), която може да генерира всеки вид клетъчен тип за лечение в рамките на собственото тяло на пациента.

Тази технология може да се използва за възстановяване на увредената тъкан или възстановяване на функциите на стареещата тъкан, включително органи, кръвоносни съдове и нервни клетки.
Резултати от изследването за регенеративна медицина е публикувано в списание Nature Nanotechnology.
"Използвайки нашата нова технология за наночип, ранени или компрометирани органи могат да бъдат заменени. Ние показахме, че кожата е плодородна земя, където можем да израснем елементите на всеки орган, който намалява", каза д-р Чандан Сен , директор на Центъра на Охайо за регенеративна медицина и клетъчни терапии, които съвместно с Л. Джеймс Лий, професор по химично и биомолекулно инженерство в Института по козметология в Охайо, ръководят изследването .
Изследователите са изследвали мишки и прасета в тези експерименти. В проучването изследователите са успели да препрограмират клетките на кожата да станат съдови клетки в тежко ранени крака, които нямат кръвен поток. В рамките на една седмица в кръвта се появиха активни кръвоносни съдове, а през втората седмица крайникът бе спасен. В лабораторните тестове тази технология също така показа, че препрограмира клетките на кожата в живото тяло в нервни клетки, които са инжектирани в мозъчно-пострадали мишки, за да им помогне да се възстановят от инсулт.
"Това е трудно да си представим, но е постижимо, работи успешно около 98% от времето." С тази технология можем да превърнем клетките на кожата в елементи на всеки орган само с едно докосване. Чипът не остава с вас и започва препрограмирането на клетката.Нашата технология поддържа клетките в тялото под имунното наблюдение, така че имуннота подтискане не е необходимо ", каза Сен, Който също е изпълнителен директор на Центъра за цялостни рани на Охайо.
TNT технологията има два основни компонента: Първият е чип, базиран на нанотехнологии, предназначен да доставя товари на възрастни клетки в живо тяло. На второ място е проектирането на специфични биологични товари за преобразуване на клетки. Този товар, когато се доставя с помощта на чипа, превръща една възрастова клетка от един тип в друг, каза първият автор Даниел Галего-Перес, асистент по биомедицинско инженерство и обща хирургия.
TNT не изисква никакви лабораторни процедури и може да се прилага в мястото на грижа. Процедурата е и неинвазивна. Товарът се доставя чрез включване на устройството с малък електрически заряд, който пациентът едва усеща.
- Концепцията е много проста - каза Лий. "В интерес на истината, ние бяхме дори изненадани от начина, по който работи толкова добре. В моята лаборатория ние продължаваме да се опитваме да разберем механизма и да направим още по-добри резултати.
Изследователите планират да започнат клинични изпитвания през следващата година, за да тестват тази технология при хората, каза Сен.
Финансирането за това изследване беше осигурено от Лесли и Абигейл Уекснър, Център за регенеративна медицина и клетъчни терапии в Охайо и Центъра за наука и инженерство в  в Охайо.
Видео: https://www.youtube.com/watch?v=tMQ51Kj2tS0
Източник:
Материали, предоставени от Медицинския център на Държавния университет в Охайо

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Предимно облачно

0°C

София

Предимно облачно

Влажност: 74%

Вятър: 6.44 km/h

 • Сняг
  16 Яну 2018 2°C -3°C
 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»