МЗ ще приема отново наредба за основния пакет

Министерството на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане проект на нова Наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. В момента действаща е Наредба № 2 от 2016 г. издадена от Петър Москов със същото наименование. Тя бе прогласена за нищожна от Върховния...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Д-р Гълъбова: Психиатриите са …

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски”, и Елина Дичева, приятелка на убития млад мъж с психично заболяване във Варна, коментираха по bTV проблемите на болните...

Целевата лъчетерапия ограничава страничните ефекти при лечението на рак на гърдата

Пациентите с рак на гърдата, които имат лъчетерапия, насочени към първоначалния туморен участък, изпитват по-малко странични ефекти пет години след лечението, отколкото тези, които имат цялата радиационна терапия на гърдата и ракът им също е малко вероятно да се върне, според резултатите от изследването, публикувани в The Lancet.Пациентите с рак на гърдата, които имат лъчетерапия, насочени към първоначалния туморен участък, изпитват по-малко странични ефекти пет години след лечението, отколкото тези, които имат цялата радиационна терапия на гърдата и ракът им също е малко вероятно да се върне, според резултатите от изследването, публикувани в The Lancet.


Проучването IMPORT LOW, финансирано от Cancer Research UK, разкрива, че пет години след лечението почти всички пациенти са били без заболяване.
Изследователите от 30 центъра за радиотерапия в Обединеното кралство, ръководени от Института за изследване на рака в Лондон и Центъра за изследване на рака в Кеймбридж, са изследвали повече от 2000 жени на възраст 50 или повече години, които са имали ранен стадий на рак на гърдата.
След операция за предпазване на гърдата някои пациенти са били лекувани с цялата радиационна терапия на гърдата - клиничния стандарт - докато други са получили частична радиационна терапия.
Жените, които са получили частична лъчетерапия, съобщават за по-малко дълготрайни промени в външния вид и усещането на гърдите си, отколкото тези, които са имали лъчетерапия на цялата гърда.
Хилари Сторбарт, на 62 г. от Камбриджшир, бе диагностицирана с рак на гърдата през 2009 г. Тя бе лекувана с частична радиационна терапия като част от проучването. Тя каза: "Всяка диагноза за рак е шокираща. Има много неща, които да се вземат и това отнема време за обработка.
"Аз бях учен, затова се интересувах от научните изследвания и исках да знам дали това проучване ще бъде от полза за мен и за пациентите в бъдеще.
"Бях в групата, която имаше най-малко количество радиотерапия, имах много малко странични ефекти - само някаква болезненост в началото, но това беше." Радвам се, че бях част от това проучване.
След представянето на първоначалните резултати, консенсусът на гърдата за радиационна терапия в МБАЛ "Роял Колидж" от 2016 г. посочва, че частична радиационна терапия при гърдата може да се приеме за избрани пациенти, използвайки техниката IMPORT LOW. Освен това Датската онкологична група за рак на гърдата прие и тази частична техника за лъчева терапия за избрани пациенти.
Д-р Шарлот Колс, лектор по онкологията на рака на гърдата в университета в Кеймбридж, главен изследовател на процеса и първи автор на публикацията, заяви: "Започнахме това проучване, защото имаше доказателства, че ако се върне ракът, то е толкова близо до място на първоначалния тумор, което предполага, че някои жени получават ненужно радиация на цялата гърда.
"Сега имаме доказателства в подкрепа на използването на по-малко, но еднакво ефективна, лъчетерапия за избрани пациенти."
Професор Джудит Блис, научен ръководител на изследването в отдел "Клинични опити и статистика" в Института за изследване на рака в Лондон, заяви: "Радваме се, че резултатите от това проучване имат потенциал да доведат до реална промяна в начина, по който се лекуват избрани пациенти с рак на гърдата.
"Техниката, използвана тук, може да се извърши на стандартни машини за лъчелечение, затова очакваме, че тези резултати ще доведат до по-нататъшно усвояване на това лечение в центрове в цялата страна и по света".
Професор Арни Пурушохам, старши клиничен съветник на Cancer Research UK, заяви: "Едно от предизвикателствата при лечението на рак на гърдата в ранния стадий се опитва да сведе до минимум страничните ефекти, които могат да имат реално въздействие върху живота на жената, без да се засягат шансовете за лечение.
"Този подход би могъл да спести на много жени сериозен физически дискомфорт и емоционален стрес."
История Източник:
Материали, предоставени от Cancer Research UK

Маркирана като онкология апаратура

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 95%

Вятър: 22.53 km/h

 • Rain And Snow
  19 Фев 2018 6°C 0°C
 • Облачно
  20 Фев 2018 5°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»