Вход
joomla social share plugin

Опитах се да реанимирам малко момче. Беше късно

18-08-2017 Последни новини

Това разказва пред Британския таблоид Мирър млад мъж на име Албърт. Той работи като медицинска сестра и по време на атентата е бил близо до Las Ramblas, където ван с терористи се вряза с висока скорост в пешеходците...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

Една година по-късно

Преди една година в две статии „Касата отказа да плаща лекарства за хора без панкреас.”...

Регистрирани са окол…

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви по Nova TV...

Целевата лъчетерапия ограничава страничните ефекти при лечението на рак на гърдата

Пациентите с рак на гърдата, които имат лъчетерапия, насочени към първоначалния туморен участък, изпитват по-малко странични ефекти пет години след лечението, отколкото тези, които имат цялата радиационна терапия на гърдата и ракът им също е малко вероятно да се върне, според резултатите от изследването, публикувани в The Lancet.Пациентите с рак на гърдата, които имат лъчетерапия, насочени към първоначалния туморен участък, изпитват по-малко странични ефекти пет години след лечението, отколкото тези, които имат цялата радиационна терапия на гърдата и ракът им също е малко вероятно да се върне, според резултатите от изследването, публикувани в The Lancet.


Проучването IMPORT LOW, финансирано от Cancer Research UK, разкрива, че пет години след лечението почти всички пациенти са били без заболяване.
Изследователите от 30 центъра за радиотерапия в Обединеното кралство, ръководени от Института за изследване на рака в Лондон и Центъра за изследване на рака в Кеймбридж, са изследвали повече от 2000 жени на възраст 50 или повече години, които са имали ранен стадий на рак на гърдата.
След операция за предпазване на гърдата някои пациенти са били лекувани с цялата радиационна терапия на гърдата - клиничния стандарт - докато други са получили частична радиационна терапия.
Жените, които са получили частична лъчетерапия, съобщават за по-малко дълготрайни промени в външния вид и усещането на гърдите си, отколкото тези, които са имали лъчетерапия на цялата гърда.
Хилари Сторбарт, на 62 г. от Камбриджшир, бе диагностицирана с рак на гърдата през 2009 г. Тя бе лекувана с частична радиационна терапия като част от проучването. Тя каза: "Всяка диагноза за рак е шокираща. Има много неща, които да се вземат и това отнема време за обработка.
"Аз бях учен, затова се интересувах от научните изследвания и исках да знам дали това проучване ще бъде от полза за мен и за пациентите в бъдеще.
"Бях в групата, която имаше най-малко количество радиотерапия, имах много малко странични ефекти - само някаква болезненост в началото, но това беше." Радвам се, че бях част от това проучване.
След представянето на първоначалните резултати, консенсусът на гърдата за радиационна терапия в МБАЛ "Роял Колидж" от 2016 г. посочва, че частична радиационна терапия при гърдата може да се приеме за избрани пациенти, използвайки техниката IMPORT LOW. Освен това Датската онкологична група за рак на гърдата прие и тази частична техника за лъчева терапия за избрани пациенти.
Д-р Шарлот Колс, лектор по онкологията на рака на гърдата в университета в Кеймбридж, главен изследовател на процеса и първи автор на публикацията, заяви: "Започнахме това проучване, защото имаше доказателства, че ако се върне ракът, то е толкова близо до място на първоначалния тумор, което предполага, че някои жени получават ненужно радиация на цялата гърда.
"Сега имаме доказателства в подкрепа на използването на по-малко, но еднакво ефективна, лъчетерапия за избрани пациенти."
Професор Джудит Блис, научен ръководител на изследването в отдел "Клинични опити и статистика" в Института за изследване на рака в Лондон, заяви: "Радваме се, че резултатите от това проучване имат потенциал да доведат до реална промяна в начина, по който се лекуват избрани пациенти с рак на гърдата.
"Техниката, използвана тук, може да се извърши на стандартни машини за лъчелечение, затова очакваме, че тези резултати ще доведат до по-нататъшно усвояване на това лечение в центрове в цялата страна и по света".
Професор Арни Пурушохам, старши клиничен съветник на Cancer Research UK, заяви: "Едно от предизвикателствата при лечението на рак на гърдата в ранния стадий се опитва да сведе до минимум страничните ефекти, които могат да имат реално въздействие върху живота на жената, без да се засягат шансовете за лечение.
"Този подход би могъл да спести на много жени сериозен физически дискомфорт и емоционален стрес."
История Източник:
Материали, предоставени от Cancer Research UK

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

25°C

София

Слънчево

Влажност: 50%

Вятър: 0.00 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»