Вход

2 отделения в столични болници се закриват заради лоши финансови резултати и малко пациенти

2 МБАЛОбщинските съветници от ресорната комисия към СОС са дали съгласие да се закрият две отделения в столични болници - неврологията в Пета МБАЛ и акушеро-гинекологичното отделение на Втора МБАЛ, като исканията за закриване са на директорите на лечебните зведения от месец юни, информираха от вестник Дума. Като мотив за искането си шефът на Втора градска Стефан Узунов посочва търсенето на резерви и дългосрочна медико-икономическа ефективност. Докато в другите клиники дейността се подобрява, в гинекологията пациентите намалели със 17% за година, като спад има както в отделението за рискова бременност, така и на родилките. В клиниката работят едва осем гинеколози и един неонатолог.

Планира се на освободените легла да се разкрият отделение за продължително лечение, което ще разшири дейността за лечение на пациенти с кардиологични и неврологични заболявания, и ново отделение по нефрология и разширяване на отделението по пневмология и фтизиатрия.
Пета МБАЛ също иска да закрие неврологичното си отделение заради трайна тенденция за намаляване на положителните финансови резултати и по-малко пациенти. Последният положителен финансов резултат на отделението е бил през 2013 г. В него работят осем лекари и 15 медицински сестри. През последните четири години леглата за пациенти са намалели двойно и отделението работи с 30% от капацитета си. Докато през 2014 г. близо 1000 болни са преминали през него, през миналата година броят им е спаднал наполовина. Преди три години загубата на клиниката е била близо 20 000 лева, а за 2016 г. тя достига 190 000 лева и продължава да се трупа и през настоящата година. На всички работещи в закриващите се клиники са предложени нови работни места или в същите болници, или в други.

Маркирана като лекари болници пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»