Вход

В Луковит извършиха дезинфекция 80 дни след началото на епидемията

19-08-2017 Последни новини

Почти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Повече инциденти с психично болни, а в психиатриите – безпаричие и липса на лекари

психиатрияПоради безпаричие и липса на лекари близо 140 легла за лежащо болни са били орязани в психиатричните болници у нас за последните 20 години. В многопрофилните лечебни заведения дори са закрити цели отделения, установи репортерска проверка на вестник "Монитор". В същото време вече станаха традиция инцидентите с психично болни, пуснати на свобода и без надзор. Към момента стационарната психиатрична помощ у нас разполага с 4917 легла, но реално само малко повече от половината са за провеждане на цялостен курс на лечение. 2383 от местата са в специализираните психиатрични болници, които са общо 12 на брой.

Няма европейска норма за брой психиатрични легла спрямо брой население, всяка държава има своя политика в областта на здравеопазването. Затова няма и европейски директиви, а само препоръки, коментира водещият психиатър проф. Христо Хинков, който е и директор на Националния център за обществено здраве и анализи. Съществува европейски план за действие в сферата на психичното здраве. В него се констатира, че в повечето страни-членки на Европейския съюз услугите за психично болни са от стационарен тип и обслужват хронично болни. Препоръката е тези услуги да се развиват в общността под формата например на дневни центрове за психично здраве, за да могат хората да се ресоциализират, поясни той.
40 легла се е наложило да бъдат съкратени от 2015 г. до сега и в най-голямата психиатрична болница в страната в Карлуково. Заради финансови проблеми от 215 ги намалихме на 175, каза директорът на лечебното заведение д-р Христо Василев. Наложи се, защото нямаме достатъчно персонал, поясни той, но с орязването им работата на медиците в Карлуково не е намаляла, а дори се е увеличила. Свободни места там почти няма, защото болницата обслужва цяла Северозападна България. Там се лекуват и пациенти от София-град и София-област, тъй като психиатрията в Курило няма капацитет да побере всички нуждаещи се от специализирана помощ.
Освен с липсата на легла, държавните психиатрични болници в България трябва да се борят и с абсолютно окаяна инфраструктура. С изключение на новата в Пазарджик всички останали са строени през XIX век. Например тази в Курило е била част от девически манастир, в който сестрите с помощта на благотворителната организация "Бял кръст" на БПЦ са се грижели за болни. Тези лечебни заведения са разположени в отдалечени райони от местоживеенето на пациентите. Общественият транспорт до тях е силно ограничен и затруднен. Отделно от това съществува и регламент за часове за свиждане, което допълнително затруднява техните близки, показват данни на регионалните здравни инспекции. Тези нелицеприятни данни за психиатричната помощ в нашата страна са залегнали и в доклад на регионалния експерт по психично здраве на Световната здравна организация.
52 845 човека с психични отклонения са били хоспитализирани само за една година. Това представлява 2,3% от общия брой на приетите за лечение в болница в страната, показват данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи за 2015 г., от когато са последните данни. Най-много са между 18 и 65 години - 44 497. Следва възрастовата група до 18 години - 2672.
40% от стационарно лекуваните пациенти са болни от шизофрения и шизотипно разстройство, следват тези с афективни психози, тревожни разстройства и синдром на алкохолна зависимост.
Остър дефицит на психиатри има в страната. В най-голямото лечебно заведение от този тип в Карлуково от общо 125 човека персонал лекарите са само 10. Те се грижат годишно за 400 - 430 пациенти. Заради недостига практикува и 78-годишен психиатър. Медицинските сестри също са в пенсионна или предпенсионна възраст, като от общо 40,14 са над 65 години. Санитарите са 35 човека, но и те не достигат. Основната причина медици да не желаят да работят в болницата, както и в другите психиатрични заведения, е ниското заплащане, каза д-р Василев. Началник на отделение в Карлуково получава 1180 лева заплата, редови лекар - 1000 лева. Месечното възнаграждение на медицинските сестри е 720 лева, а на санитарите - 460 лева.

Коментари   

0 #5 Проф.П.Маринов, дмн 01-08-2017 13:33
В Германия има 7000 съдебнопсихиатр ични легла. У нас съм убеден, че властимащите не знаят какво е това. Инак как един посредствен чиновник като Игнатов ще може да затвори единствената клиника по съдебна психиатрия??? Или пък се цели хаосът в експертизата, разбирай съдебната система да е ПЪЛЕН. Това е още по-страшно и от простотията и некомпетентност та, които се вихрят с пълна сила!
Цитиране
0 #4 Проф.П.Маринов, дмн 01-08-2017 13:26
[censored]s://w ww.gesunde.sach sen.de/download /Download_Gesun dheit/Anlagen_G MK-Bericht_2012 _der_AG_Psychia trie_der_AOLG.p df
Цитиране
0 #3 Проф.П.Маринов, дмн 01-08-2017 10:50
"Няма европейска норма", но има европейска абнормност и тя се казва БЪЛГАРИЯ!
Цитиране
0 #2 Проф.П.Маринов, дмн 01-08-2017 10:38
КОЙ предложи човека със "злоупотребите" : д-р Стоил Апостолов, /известен като зам. министър за един ден/? Защо си мълчим като...? Измекяринът, който го предложи си стои тихо на сянка...Какви мерки са предприети срещу Апостолов за това, че се говори, че крал от нас??? Само това ли е наказанието? Да не е зам. министър, предложен от някой БОКЛУК? Изхвърлен от страх, а не принципност!!! Имидженцето да не се стопи... Някой ще обвини ли някого, че краде, пък било то от НЗОК, т. е. от МЕН? Т.е. какво се случва с МОИТЕ права???
Цитиране
0 #1 Проф.П.Маринов, дмн 01-08-2017 08:23
В Германия има 50.000 психиатрични легла за пълен стационар и още 12.000 за дневен стационар /вкл. защитени жилища, дневни центрове и др./. Ако приемем грубо, че Германия е 10 пъти по-голяма от България, тогава у нас е добре да има 5000 легла за пълен стационар и 1200 места за дневни стационари в различните им форми. Интересно е защо МЗ не си прави труда да анализира водещите индустриални страни по отношение на психичноздравна та помощ. Не е въпроса в затваряне на стационари. Въпросът е в ПО-ДОБРО и ПО-ЕФЕКТИВНО финансиране на психичното здраве. Това не влиза в главите на тези, които водят хорото. Само се отбива номера, никой не проявява интерес към психиатриите и те залиняват. На тези хора не им пука какво ще бъде състоянието след 10 години, дори след 5 години, Средната възраст на психиатър у нас е над 50 години. Ако това въобще интересува някого. Сестрите са в тежък дефицит, ..
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Разкъсна облачност

21°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 69%

Вятър: 17.70 km/h

 • Rain
  21 Авг 2017 25°C 16°C
 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 26°C 13°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»