Вход

След много благотворителни театрални представления, деца дариха скъпа апаратура

дарениеДеца от театралната трупа към читалище „Пробуда” в Кюстендил направиха дарение на кръвния център към Многопрофилната болница в областния град. Отделението получи антихемофилен фризер за съхранение на кръвна плазма, съобщиха от БНТ. Средствата за закупуването на животоспасяващата техника са събрани от продажбата на билети след много изиграни благотворителни представления. Скъпата апаратура е изключително важна за кръвния център, защото в нея ще може да се съхранява кръв и кръвни продукти, които се използват за болни хора при спешни случаи. В апаратурата съхранената кръвна плазма може да запази по-добре цялата структура на кръвните клетки.

„Тази плазма, която съхраняваме в него, трябва да се съхранява на определени условия, за да може да бъде годна и използвана като лекарсвен продукт. Понякога спешността гълта много количества биопродукти и ние трябва да ги имаме в наличност”, обясни д-р Десислава Илиева - началник отделение „Трансфузионна хематология” в Кръвен център – Кюстендил.

Децата от читалищната театрална трупа са изиграли шест представления на пиесата “ Бременски музиканти“ благотворително, не пожелаха да кажат сумата, която са събрали, но казаха, че парите са били достатъчни, за да се купи антихемофилния фризер. Малките артисти много се радват, че са успели да помогнат. Изпълнителният директор на многопрофилната болница д-р Александър Величков каза, че с благородния жест децата учат своите връстници на съпричастност към хората в нужда.

Маркирана като болници апаратура

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»