Вход

Възрастните все по-рядко на профилактика, но водят редовно децата си

джипиОтчетът за дейността на здравната каса за 2016 година показва, че намалява и без това ниският брой на хората, които ходят на задължителен профилактичен преглед при личния си лекар. 37% от осигурените над 18 г. са се обърнали към джипито си за профилактичен преглед през миналата година, пишат от вестник Сега. През 2015 г. на такъв преглед са отишли 39% от хората. Най-много ходят на профилактичен преглед във Велико Търново - 51% от осигурените, следват хората в Пловдив – 49% и Търговище - 47%. На дъното са Габрово с 29% прегледи и Силистра с впечатляващите едва 18% отчетени профилактични прегледи.

От години се искат по-строги санкции за хората, които не ходят на профилактичен преглед. В момента глобата за това е 100 лв., но не се налага, тъй като не е уредено кой и как трябва да го направи. Другата санкция е лишаване от здравноосигурителни права за един месец, но и тя не е налагана по същата причина. Периодично се искат по-високи вноски за непосетилите личния си лекар или даване право на ден отпуск за профилактичен преглед, но дори не са внасяни подобни промени в закона. Самият преглед включва ЕКГ и мерене на кръвно, плюс кръвна захар за хора, застрашени от диабет. Веднъж на 5 години се полага кръвна картина, а на жени и мъже над определена възраст и мамография или тест за рак на простатата.

Много по-често хората водят на профилактичен преглед децата си. 83% от децата от 7 до 18 години са се обърнали към лекаря си за профилактика, а по-малките - от 2 до 7 години, ходят повече от веднъж годишно на профилактика.

Намалява и броят на хората, които се обръщат инцидентно към друг личен лекар. 30 от 10 000 души са потърсили друг общопрактикуващ лекар, когато са пътували или са били на почивка в друг град през 2016 г. Година по-рано това са правили 32 на 10 000 осигурени. Най-често хората се обръщат към чужд лекар в Монтана, Бургас и Благоевград.

Маркирана като пациенти джи-пи

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»