Вход

Смениха ръководство на болница въпреки протести на лекарите

протестПротест и контрапротест се проведе по време на Общото събрание на акционерите на болницата в Разград, което смени директорския борд на лечебното заведение. Сагата с уволнението на досегашния изпълнителен директор доктор Марин Керчев и колегите му от ръководството започна преди две седмици, напомнят от вестник Стандарт. Тогава протест на медиците и 40 подадени оставки от страна на лекари и медицински сестри, обявили се в подкрепа на болничното ръководство, осуетиха насроченото акционерно събрание и пратеникът на здравното министерство, който представлява държавния дял от 86%, не се регистрира за участие, а събранието бе отложено за 14 юли.

В петък пратеникът на министерството отново бе посрещнат с протести. Този път пред болницата бяха излезли и противници, и привърженици на готвената смяна. Лекарите и сестрите, които подкрепят досегашното болнично ръководство, напомниха отново, че в последните две години клиниката е излязла от финансовия колапс и е започнала да печели. Инвестирано е в нова апаратура и икономическите показатели вървят нагоре.

От името на протестиращите завеждащият АГ отделението доктор Боян Атанасов обяви, че заедно с други свои колеги медици ще напуснат работа веднага след кадровите промени.

От лагера на контрапротестиращите обявиха, че подкрепят смените. "Държавата е собственик на болницата и МЗ решава кой ще я ръководи. За нас е без значение кой е начело, трябва да се подкрепи държавата, защото тя е в правото си да прави смени", обясни шефът на ОАРИЛ доктор Георги Кулишев, който застана начело на контрапротеста.

Докато двете групи протестираха пред входа на клиниката, вътре течеше акционерното събрание. На него освен пратеника на МЗ присъстваше единствено председателят на групата на ГЕРБ в общинския съвет в Разград Радиона Димитрова и нароченият за смяна борд на директорите. Не дойдоха на събранието представителите на шестте общини в региона, които се ръководят от ДПС и заедно държат около 10% от акциите. След края на събранието стана ясно, че по волята на представителя на МЗ, който отказа какъвто и да е коментар, директорският борд на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Разград е сменен. На мястото на изпълнителния директор д-р Марин Керчев и колегата му д-р Искрен Калчев са избрани бившият изпълнителен директор на болницата д-р Иван Петров и приемникът му д-р Гечо Жеков. Двамата са управлявали клиниката от 2009 до 2015 година. Първият бе назначен по време на първия кабинет "Борисов", а вторият бе избраник на кабинета "Орешарски". За трети член на борда бе определен Теодор Гаврилов, който е юрист в здравното министерство. Кой ще поеме поста изпълнителен директор още не е ясно.

"Ще напусна болницата веднага след като новото ръководство поеме управлението. Лошото е, че много колеги планират също да напуснат клиниката. Те са добри лекари и могат да си намерят работа навсякъде. За жалост от това губи болницата на Разград и хората, които търсят медицинска помощ в клиниката", обясни след събранието д-р Марин Керчев.

Маркирана като болници МЗ

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»