НЗОК потвърди: Дълговете към Европейски болници са 271 200 000…

Пресцентърът на НЗОК разпространи съобщение до медиите, придружено с конкретна справка за размера на задълженията на НЗОК към фондове и болници от Европейския съюз. В съобщението се казва следното:Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверка в Спешна помощ в Плов…

Спешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с...

Онлайн консултации с лекар тръгват в Канада

Виртуалните медицински услуги, които свързват семейните лекари и пациентите с леки заболявания и наранявания, се появяват онлайн в Канада, което води до въпроси относно универсалността и качеството на грижите.Виртуалните медицински услуги, които свързват семейните лекари и пациентите с леки заболявания и наранявания, се появяват онлайн в Канада, което води до въпроси относно универсалността и качеството на грижите.


Повече от половин дузина технологични компании пуснаха приложения през последната година, за да предоставят виртуални консултации или "лекар в джоба" за текстови, разговори или видеоразговори.
Лекарят по спешна стая д-р Брет Белчец  е главен изпълнителен директор на Maple, платформа за телемедицина в Торонто, която улеснява консултациите между канадски лекари и пациенти.
Хората, които използват услугата Maple, получават диагноза за често срещани заболявания като инфекции на пикочните пътища, както и предписания за ненаркотични лекарства. Около 6 000 пациенти са използвали платформата.
Таксите на Maple започват от $ 49, като членовете на семейството получават неограничени консултации за $ 580 годишно.
- Това е модел на Убер - каза Белчец. "Лекарите плащат пациента, но ние сме фасилитатор."
Най-големият проблем при такива услуги е качеството на грижите, когато лекарите нямат достъп до медицинската история на пациента, каза Ауд Мотулски, изследовател в изследователския център на университета в Монреал и професор в Училището по обществено здраве.
"Имаме ли някаква гаранция, че всичко е наред, за да можем да проведем висококачествени консултации?" - попита Мотулски.
Нарушаване на универсалността
Мотулски е загрижен за достъпа до първично здравно обслужване и вижда предизвикателства пред онлайн платформите за телемедицина.
"Трябва да разберем, че това е нарушение на универсалния принцип на системата за здравеопазване, защото в повечето от тези приложения трябва да плащате, за да имате достъп до услугата", каза Мотулски.
Принципът на универсалност гласи, че достъпът до медицинска помощ трябва да се основава на вашите нужди, а не на способността ви да си го позволите."Трябва да помните, тези лекари, когато са натоварени да отговарят или да правят тези консултации, те не се грижат за собствения си пациент или не виждат нови пациенти."Липсата на непрекъснатост на грижите - без постоянна връзка между лекар и пациент - е друг въпрос."В някои случаи това е наистина важно, например при хронични заболявания", каза Мотулски. "Някои пациенти имат тенденция за лекарско пазаруване, така че е наистина важно да се уверите, че тези клиницисти ще имат достъп до информация за медицинските данни, за да имат високо качество на грижите".Повече грижи не винаги са по-добри грижи, каза д-р Моника Дът, семеен лекар в Сидни, N.S., и председател на канадски лекари за Medicare."Само защото имате достъп до нещо бързо и получавате рецепта по-бързо и се грижите по-бързо, това не е непременно добро нещо - каза Дът. "Трябва да сме сигурни, че това е от полза за пациента и има смисъл в системата".Точно както лекарите в общността предоставят подходящи съвети и консултации, Белчец каза, Maple ще насочва хората да се грижат, но те не са в състояние да се обърнат към специалисти.
Източник: CBC

Маркирана като пациенти лични лекари

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

3°C

София

Облачно

Влажност: 84%

Вятър: 22.53 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 2°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 8°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»