Вход

През 2016 г. общите заболявания са с най-висок темп на нарастване

лекарстваНЗОК препоръчва да се създаде специализиран фонд, който да подпомага финансирането на редките болести, пише в отчета за бюджета на касата за 2016 г. Това е една от препоръките за ограничаване на преразходите за лекарства, информират от вестник Сега. Допреди няколко години за лечението на редки болести отговаряше именно бюджетът и те бяха към здравното министерство. След това бяха поети от НЗОК и разходите скочиха многократно до над 80 млн. лв. Общо за лекарства за миналата година ръстът спрямо 2015 г. е 66 млн. лв., или 10%, а средната стойност на рецепта през 2016 г. е била 27,04 лв. срещу 24,93 лв. през 2015 г.

От НЗОК смятат, че са нужни мерки за ограничаване на медицински необосновано назначаване на високи дози или некоректно регистриране на хронични заболявания от извънболничната помощ и пренасочване към новите по-скъпи лекарствени продукти под въздействие на фармацевтичните компании. Оттам искат и да бъдат стимулирани лекарите да изписват по-евтините генерични медикаменти "чрез образователни програми за предимствата на генеричната политика". Освен това от касата искат и в закона да бъде записано, че лекарите трябва да избират по-евтините възможности, когато това е възможно.

За разлика от предходните години, когато редките заболявания бележеха най-висок ръст, през 2016 г. общите заболявания са с най-висок темп на нарастване - 10,99% поради финансирането на лечение за хепатит С с безинтерферонова терапия, за която са платени 32,9 млн. лв. "Най-скъпата" диагноза за касата през 2016 г. е диабетът с разходи от над 127 млн. лв. за лечение, следван от артрит, хипертония, множествена склероза и др.

Маркирана като лекарства НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»