Вход

Д-р Стаменов: Репродуктивните  способности се губят на много по-млада възраст

СтаменовТова, което се наблюдава в днешно време, е проблемът, че репродуктивните способности започват да се губят на много по-млада възраст, заяви по БНТ акушер-гинекологът д-р Георги Стаменов. По думите му хората започват да мислят за деца на много по-късна възраст, което също е свързано с намаляване на репродуктивните способности. Тези, които нямат свой партньор, могат да помислят как да съхранят репродуктивните си способности. Появяват се нови отношения в обществото, за които трябва да сме готови, каза д-р Стаменов.

По повод безлимитното държавно финансиране на ин витро, той уточни, че това не означава "до безкрай", а че ще се разшири обхвата на хората, които имат достъп до процедурата, ще им се даде по-лесно и бързо да стигат до финансиране.

"Това означава, че всеки който иска да има дете, трябва да бъде чут и да му се даде тази възможност. В момента се разработва възможност за 4 опита да бъдат осъществявани по тази процедура. Това ни нарежда сред трите най-грижещите се страни за демографията в Европа. Ние в момента сме на опашката", каза д-р Стаменов.

Около 200 000 двойки имат репродуктивни проблеми в България, а около 5 - 6 % от родените деца са ин витро. "Истината е, че броят на ин витро циклите расте, за сметка на броя на ражданията, които намаляват. Не мога да кажа, че ин витрото е единственият начин да се спаси демографията, но е един страхотен начин да се родят деца, които са желани", каза още известният акушер-гинеколог.

Маркирана като лекари

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»