Вход

99% от пациенти с хепатит С се повлияват от ново безинтероново лечение

хепатитПовече от хиляда души в България са получили достъп до новото безинтероново лечение за хепатит С, като 99% от пациентите са се повлияли от терапията. Лечението се поема изцяло от НЗОК и се прилага у нас от 2016 година, информират от БНР. Доктор Станимир Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита каза, че за първи път световни експерти говорят за елиминиране на хепатит С от лицето на земята.

От сдружението ще организират скринингови акции на различни места в страната. Една от големите целеви групи ще бъдат хора над 40-годишна възраст, претърпели медицински манипулации и кръводаряване, тъй като преди 1992 година кръвните продукти не са били проверявани за наличието на вируса.

Доцент Йордан Генов сподели за лекуваните пациенти в болница "Царица Йоанна": „От всичките 105 лекувани пациенти, само един не е излекуван. Тук няма подбрани пациенти, тук са пациенти с всякакви съпътстващи заболявания, с което се налага да се съобразяваме. Липсва ни това да проведем колкото може по масов скрининг, за да може пациентите да се излекуват рано, за да не се стигне до цироза.“

Маркирана като лекари пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»