Вход

1/3 от лекарите не искат да се оповестяват връзките им с фармацевтичната индустрия

лекарстваОт публикувани данни на 23 компании, членуващи в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании в България (ARPharM) се разбира, че фармацевтичната индустрия е спонсорирала българските лекари, болници, съсловни организации и медицински дружества с близо 24 млн. лева през миналата година. От тях 16 млн. лв. са предоставени на доктори, 8 млн. лв. на здравни и професионални лекарски организации, а 150 млн. лева в лечебните заведения за клинични проучвания. 66% от медицинските специалисти са дали своето съгласие за оповестяване на финансовите им взаимоотношения с фармацевтични фирми, а на останалите имената не са качени на сайтовете на компаниите, но са представени обобщени данни.

16-те милиона лева, които са получили лекарите, са основно за такси за регистрация на конгреси, работни пътувания в чужбина и хонорари. Най-щедри през миналата година към докторите са били „Бьорингер“ и „Санофи“, като са ги спонсорирали съответно с 1,5 и 1,2 млн. лева. По милион от огромните си бюджети пък са отделили „Новартис“ и „Пфайзер“. Единствената компания, която не е плащала на медици, е „ГлаксоСмитКлайн“, които казват, че от началото на 2016 г. са преустановили плащания към външни лектори – медицински специалисти, които говорят за лекарствата им, включително към лица, които могат да предписват или да влияят върху предписването. В същото време са спрели предоставянето на финансова подкрепа директно на отделните лекари за участие в медицински конгреси. Тези промени са глобални и изпреварват текущите кодекси в отрасъла.

„Искаме да намалим потенциалното възприятие сред пациентите, че може да им бъде предписано лекарство поради някаква друга причина, а не заради това, че това лекарство е правилното за тяхното състояние“, обясняват от „ГСК“. Компанията не е пестила средства за подкрепа на дружества и организации, като са инвестирали над 933 000 лева за различни инициативи, каузи, кампании и конгреси. По това перо „ГСК“ е на първо място по изплатени пари, следвана от „Новартис“, „Санофи“ и „Пфайзер“, които са превели на медицинските дружества и болниците по над 750 млн. лева.

150 млн. лева пък са инвестирали фирмите, членуващи в ARPharM, в клинични изпитвания и медицински научни изследвания. Близо 40 млн. лева от тях са предоставени от местните структури на компаниите. По-голямата част от тези средства се изразходват за медикаменти за пациентите, за лечението на които иначе би трябвало да плаща НЗОК, информират от skener.news. Друга част от парите отива за закупуване на апаратура за болниците и допълнителни възнаграждения на медиците. У нас годишно стартират около 190 нови проучвания, а всеки месец в програма за клинични изпитвания влизат около 1000 души.

Маркирана като лекари лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»