Вход

Менингит уби 4-годишно дете, у нас имунизацията не е задължителна

менингит4-годишният Божидар почина от менингококов сепсис в болницата в Лом, а експерти от РЗИ взимат проби от всички, които са били в контакт с него. Детето се е почувствало зле в събота следобяд, започнало да повръща и вдигнало температура. Родителите му се консултирали с лекар, а когато състоянието на сина им се влошило, го завели в общинската болница, съобщи вестник "Труд".

”Веднага потърсихме националният консултант доц. Атанас Мангъров – шеф на Детската инфекциозна клиника към Инфекциозна болница, направихме всичко възможно, но за съжаление детето вече беше почти без жизнени функции”, заяви директорът на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” в Лом д-р Георги Савков.

Божидар е починал от менингококов сепсис или т.нар. синром на Уотърхаус-Фредериксен. Това е най-тежката форма на менингита. Свръхострият менингококов сепсис може да се развие за няколко часа, като в голяма част от случаите изходът е летален. Три са най-често срещаните бактериални менингити у нас - стрептококов, хемофилен и менингококов. Менингитът започва рязко с висока температура, болки в ставите, вратна ригидност и характерен обрив по седалището, напомнящ за мастилени петна. Най-застрашени от заболяването са малките деца между 1 и 4 години, както и всички болни от морбили, грип и СПИН, чиято имунна система е силно отслабнала.

Инспектори от РЗИ са пристигнали в Лом и трети ден обхождат пътя на детето в последните му часове, вземат гърлени проби от всички, които са били в контакт с него в детската градина, дома му, сред близките и болничния персонал. Нови случаи на болестта не са открити. У нас имунизацията срещу менингит не е задължителна.

Маркирана като пациенти ваксини

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»