Вход

Естественото растително съединение може да намали умствените ефекти от стареенето, показват повече доказателства

Учените от Salk откриха допълнителни доказателства, че естественото съединение в ягодите намалява когнитивните дефицити и възпалението, свързани със стареенето на мишки. Работата, която се появи в списанията за журналисти на серия А през юни 2017 г., се основава на предишните изследвания на екипа на антиоксидантния фикетин, като открива, че това може да помогне за лечение на умствени увреждания, свързани с възрастта, както и болестта на Алцхаймер или инсулт.чените от Salk откриха допълнителни доказателства, че естественото съединение в ягодите намалява когнитивните дефицити и възпалението, свързани със стареенето на мишки. Работата, която се появи в списанията за журналисти на серия А през юни 2017 г., се основава на предишните изследвания на екипа на антиоксидантния фикетин, като открива, че това може да помогне за лечение на умствени увреждания, свързани с възрастта, както и болестта на Алцхаймер или инсулт.


"Компаниите са поставили рибени продукти в различни здравни продукти, но не е имало достатъчно сериозни тестове на съединението", казва Памела Махер, старши учен в лабораторията по клетъчна невробиология в Salk и старши автор на доклада. "Въз основа на текущата ни работа, мисля, че fisetin може да бъде полезен като превантивна мярка за много невродегенеративни заболявания, свързани с възрастта, а не само за болестта на Алцхаймер, и бихме искали да насърчим по-строгото му проучване".
Махер, който работи в лабораторията на Дейвид Шуберт, ръководител на лабораторията за клетъчна невробиология в Salk, изучава фитинин повече от десетилетие. Предишни изследвания от лабораторията установиха, че fisetin намалява загубата на памет, свързана с болестта на Алцхаймер при мишки, генетично модифицирани, за да развият болестта. Но това проучване се фокусира върху генетичния (фамилен) AD, който представлява само 1 до 3 процента от случаите. Дори по-големият рисков фактор за развиването на това, което се нарича спорадичен AD, както и други невродегенеративни заболявания, е просто възраст. За текущото проучване Махер се обърна към щам на лабораторни мишки, които преждевременно старееха, за да проучат по-добре спорадичните AD. До 10-месечна възраст тези мишки обикновено показват признаци на физически и когнитивен спад, които не се наблюдават при нормални мишки до двегодишна възраст.
Екипът на Salk захранва 3-месечните стари преждевременно стареещи мишки с дневна доза рибешка храна за 7 месеца. Друга група от преждевременно застаряващите мишки беше хранена със същата храна без риба. По време на периода на изследване мишките са направили различни тестове за активност и памет. Екипът също така изследва нивата на специфични протеини в мишките, свързани с мозъчната функция, отговорите на стрес и възпаление.
"На 10 месеца разликите между тези две групи бяха удивителни", казва Махер. Мишките, които не са лекувани с рифатин, изпитват затруднения с всички когнитивни тестове, както и повишени маркери на стрес и възпаление. Мозъчните клетки, наречени астроцити и микроглиа, които обикновено са противовъзпалителни, понастоящем водят до разяждащо възпаление. Мишките, третирани с рифатин, от друга страна, не са забележимо различни по отношение на поведението, когнитивната способност или възпалителните маркери на 10 месеца от групата на нетретирани 3-месечни мишки със същото състояние. Освен това, екипът не е открил данни за остра токсичност при мишки, третирани с fisetin, дори при високи дози от съединението.
"Мишките не са хора, разбира се", казва Махер, "но има достатъчно прилики, за които смятаме, че fisetin изисква по-отблизо не само потенциално лечение на спорадичен AD, но и намаляване на някои от когнитивните ефекти, свързани със стареенето. "
След това Махер се надява да се сдружи с друга група или компания, за да проведе клинични изпитания нас човешки субекти.

Източник:Материали, предоставени от Института Salk

Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»