Вход

Официалният реекспорт на лекарства бележи лек спад

лекарстваЗабелязва се лек спад в паралелният износ на медикаменти според данните на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитирани от clinica.bg. Търговските марки на лекарствата, които са станали обект на легален паралелен износ у нас през миналата година са били 644. За тази година броят им е 520. Намаление има и при уведомленията за износ, които търговците на едро са подали - през 2016 г. те са били 566, а до момента броят им е 244. Намаление се забелязва и при заявените количества, които биха могли да се изнесат.
За миналата година заявените количества стигат до 244 678 570 опаковки, а през тази година те са намалели няколко пъти до 56 967 522. Данните обаче не отразяват реалния реекспорт, а намеренията на търговците и освен това те се отнасят само за официалния износ на вече внесени у нас медикаменти, но не и за нелегалния, който също формира немалък пазар.
В България цените на доста лекарства преди облагане с ДДС са по-евтини, отколкото в ЕС и търговците на едро изнасят в европейските страни количества, внесени у нас и регистрирани с цени за България. Въпреки че това води до липси на животоподдържащи лекарства у нас, процесът не може да бъде спрян, защото противоречи на директивите за свободно движение на стоки. У нас няма и никакъв контрол - ИАЛ може само да регистрира износ, но не и да го ограничава при незадоволени потребности в страната. От началото на 2017 година обаче започнаха засилени проверки за нелегален износ и се смята, че те са причината за намалението на реекспорта.
Най-голям е реекспортът на 80 лекарства според данните на ИАЛ. На първо място за 2016 г. е бил заявеният износ на продукта Seretide diskus за астма и белодробни проблеми - 7.1 млн. опаковки, срещу 1.8 млн. за първите близо шест месеца на тази година. На второ място се нареждат капките за очи Tobradex - 5.1 млн. опаковки за 2016 г., срещу 1.4 млн. за 2017 година. На трето място по намерения за износ за 2016 г. е бил Cavinton за нарушения за мозъчното кръвообращение с 4.5 млн. и 1.2 млн. опаковки досега. 
Маркирана като лекарства ИАЛ

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»