Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Официалният реекспорт на лекарства бележи лек спад

лекарстваЗабелязва се лек спад в паралелният износ на медикаменти според данните на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитирани от clinica.bg. Търговските марки на лекарствата, които са станали обект на легален паралелен износ у нас през миналата година са били 644. За тази година броят им е 520. Намаление има и при уведомленията за износ, които търговците на едро са подали - през 2016 г. те са били 566, а до момента броят им е 244. Намаление се забелязва и при заявените количества, които биха могли да се изнесат.
За миналата година заявените количества стигат до 244 678 570 опаковки, а през тази година те са намалели няколко пъти до 56 967 522. Данните обаче не отразяват реалния реекспорт, а намеренията на търговците и освен това те се отнасят само за официалния износ на вече внесени у нас медикаменти, но не и за нелегалния, който също формира немалък пазар.
В България цените на доста лекарства преди облагане с ДДС са по-евтини, отколкото в ЕС и търговците на едро изнасят в европейските страни количества, внесени у нас и регистрирани с цени за България. Въпреки че това води до липси на животоподдържащи лекарства у нас, процесът не може да бъде спрян, защото противоречи на директивите за свободно движение на стоки. У нас няма и никакъв контрол - ИАЛ може само да регистрира износ, но не и да го ограничава при незадоволени потребности в страната. От началото на 2017 година обаче започнаха засилени проверки за нелегален износ и се смята, че те са причината за намалението на реекспорта.
Най-голям е реекспортът на 80 лекарства според данните на ИАЛ. На първо място за 2016 г. е бил заявеният износ на продукта Seretide diskus за астма и белодробни проблеми - 7.1 млн. опаковки, срещу 1.8 млн. за първите близо шест месеца на тази година. На второ място се нареждат капките за очи Tobradex - 5.1 млн. опаковки за 2016 г., срещу 1.4 млн. за 2017 година. На трето място по намерения за износ за 2016 г. е бил Cavinton за нарушения за мозъчното кръвообращение с 4.5 млн. и 1.2 млн. опаковки досега. 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

23°C

София

Слънчево

Влажност: 45%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 14°C
 • Слънчево
  20 Авг 2017 32°C 16°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»