Вход

Съдят анестезиолог за смърт на пациентка, объркал трахеята с хранопровода

съдДнес в Окръжен съд – Благоевград се проведе съдебното заседание по делото за причинена смърт на пациентка поради немарливост срещу д-р Сашко Караджов, лекар анестезиолог в болницата в Благоевград, съобщават от  struma.com. На 3 август 2010 г. д-р Караджов трябвало да подготви за операция 30-годишна пациентка от Петрич с диагноза „извънматочна бременност“.
Според обвинителната теза анестезиологът интубирал пациентката, но тръбата попаднала не в трахеята, а в хранопровода. Вследствие на незапочнатото командно дишане по време на операцията пулсът на пациентката започнал драстично да пада, а устата ѝ посиняла поради липса на кислород. Доктор Караджов предприел ръчно обдишване, като на пострадалата била сложена допълнителна доза атропин и адреналин. Въпреки продължилите реанимационни мероприятия лекарите констатирали смъртта на пациентката. Според експертите смъртта се дължи на възникналото шоково състояние на организма, последвано от мозъчна смърт. Заключенията на извършените съдебномедицински експертизи сочат за причинно-следствената връзка между действията на обвиняемия Караджов и фаталния за пациентката изход. До него се стигнало поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – медицинска професия. Обвиняемият интубирал болната в хранопровода, не е извършвал пряк и непрекъснат клиничен контрол, не е осъществил правилно проследяване на жизнените показатели на пациентката и не се уверил в нейната дихателна функция. Предприетите от него реанимационни мерки са се изразили в сърдечен масаж и ръчно обдишване вместо незабавното реинтубиране. Причини за престъплението са погрешна преценка на ситуацията от професионална гледна точка и пренебрегване на основните изисквания за добра лекарска практика.
Според вещите лица д-р Георги Бързаков - анестезиолог, д-р Николай Иванов, работещ в реанимация и д-р Веселин Йончев от „Пирогов“ като цяло медицинските стандартни процедури са спазени. Относно интубирането разясниха, че минимално време е необходимо, за да се види, че не е направено правилно. „Това си личи не само по кръвното на пациента, но и по външния вид, устните започват да потъмняват, а кръвта става по-тъмна заради липсата на кислород. Всеки специалист би забелязал разликата в състоянието на пациентката“, казаха вещите лица пред съда.
Маркирана като съд медицинска грешка

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»