Вход

Оставки, ако не се пренапише стандартът за спешна медицина

спешна помощ„Кой и защо спира проектите в спешната медицинска помощ?“ попитаха днес на пресконференция в БТА от Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ, информират от news.bg. Д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията, настоя Министерство на здравеопазването спешно да пренапише стандарта за спешна медицина. Тя изтъкна, че на практика след решението на Върховния административен съд за отмяната на част от стандарта за спешна помощ, спешните медици са оставени да действат без нормативна база и защита.

Председателят на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ настоя за повече прозрачност за плановете на здравното министерство относно проекта за модернизация на спешната помощ по ОП "Региони в растеж". Проектът предвижда 160 млн. лв. за закупуването на 400 нови автомобила и модернизацията на съществуващите филиали на Центровете за спешна медицинска помощ, които са 198 в цялата страна. Според д-р Кателиева, ако след декември няма сключен проект за спешните медици - няма да има и бъдеще. Кателиева попита кой и защо реши да отложи проекта за модернизация на спешната помощ. Тя припомни, че миналата година в МЗ е имало наета фирма, която да изработи съответните проекти за ремонти и да подготви сключването на проекта с ЕК. Според нея тогава поредният министър решава, че този стандарт не е най-добрият, че тези пари са недостатъчни.

"Научаваме, че ще се правят нови проекти и се отлага с 12 месеца. Знаете ли какво значи 12 месеца с тези линейки в тези условия на труд? Колко мислите, че ще останат от нас?", попита Кателиева. "Държавата преди три години прие концепция за развитие на спешната медицинска помощ. В продължение на две години имаше някаква последователност в изпълнението на тази концепция, беше приет стандарт по спешна медицина, стандарт, зад който застанахме всички ние, защото участвахме в написването му. Този стандарт беше подкрепен и от Европейската асоциация по спешна медицина", припомни д-р Кателиева. Тя представи и писмо на Европейската асоциация по спешна медицина, в което препоръчва на Министерство на здравеопазването да се придържа към стандарта. По думите ѝ тогава са били взети мерки за безопасността на екипите, като през 2015 г. е имало 350 нападения, а през 2016 г. - 50. Кателиева заяви, че през последните седем месеца, държавата е позволила на лобитата в здравеопазването да стопират Глава 4 от Стандарта по спешна медицина, в резултат на което четири месеца вече спешните отделения работят извън закона, тоест без нормативна база.

Относно състоянието на автопарка тя констатира, че системата разполага с 663 автомобила, от които 159 са нови. "Изискването колите да бъдат тип А, Б, С влезе в сила с приемането на стандарта през 2015 г. Нито една от настоящите коли на спешна помощ в България не отговарят на изискванията на БДС и европейските стандарти за безопасност, оборудване и бързина на обслужване на пациентите", посочи д-р Кателиева.

На риторичния въпрос „Какво е бъдещето ни?“, д-р Кателиева отговори: "Напускаме!"

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»