Вход

Трима с топлинен удар в Петрич

горещоТемпературата в Петрич вчера беше над 37 градуса и трима жители на града са потърсили лекарска помощ заради прегряване към 15 часа, информираха от спешния център. Оплакванията на пациентите са силно главоболие, прилошаване, изтощение и гадене, а възрастта им е над 55 години.

Препоръката на медиците е на първо място да се избягва пряката слънчева светлина, особено в следобедните часове. Не се препоръчва излизане между 12 и 16 часа. Топлинният удар е сериозно състояние на организма, което налага медицинска помощ незабавно. Може да увреди мозъка и други жизненоважни органи и да доведе до летален изход. Получава се в резултат на излагане на високи температури и дехидратация на организма. Силно чувствителни на топлина са възрастните над 65 години, малки деца под 4 години, хора, които не приемат достатъчно количество вода и течности и консумиралите алкохол.
От високите температури следва да се пазят и хората с определени заболявания – сърдечни, белодробни, бъбречни, диабет, психически, анемия, както и тези с наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане и всяко състояние на повишена телесна температура. Трябва да се има предвид и че приемът на някои лекарства накърнява способността на тялото да се справя с високата температура. Такива са антихистамини, диуретици, транквилизанти, антиконвулсанти, медикаменти за сърце и срещу високо кръвно налягане като бета блокери и вазоконстриктори, антидепресанти и невролептици. В тази група попадат и таблетките за отслабване и наркотични средства, като кокаин и амфетамини.
Трябва да знаете, че в градски условия може да се изпадне по-лесно в състояние на топлинен удар, заради което допринасят асфалтът и близкото разположение на сградите, ограничаващи движението на въздуха.

Маркирана като пациенти ЦСМП

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»