Вход

Спешна помощ протестира!

линейкаС протестна декларация относно зачестилите случаи на агресия спрямо спешни екипи Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ недоволства срещу бездействието на държавата да гарантира тяхната безопасност. Само за последния месец вече има регистрирани 4 нападения срещу спешни медици - в Дулово, Несебър, Роман и Калояново. Декларацията гласи:

"Протестираме срещу проявите на насилие над спешни медицински екипи! Протестираме срещу липсата на адекватни мерки за гарантиране на безопасността ни от страна на държавата! Заявяваме, че не се чувстваме в безопасност нито в мобилните екипи, нито в спешните кабинети във ФСМП, нито в спешните отделения на болниците. За последния месец имаше 4 нападения над нас във ФСМП Дулово (ЦСМП Силистра), ФСМП Несебър (ЦСМП Бургас), ФСМП Роман (ЦСМП Враца) и ФСМП Калояново (ЦСМП Пловдив). Спрете насилието над спешни екипи, докато все още ни има!
Какво се случи с поетите ангажименти от държавата в приетата през 2014 г. Концепция за развитие на спешната медицинска помощ 2014-2020 г.? Докога спешните отделения в 37 болници в страната ще вегетират без нормативна уредба, визираща организацията им на работа? Какво се случи с преценката на риска и безопасността на над 300 мобилни спешни екипи и придружаването им от полиция при опасност? Къде са обещаните паник бутони в мобилните екипи, спешните кабинети на ФСМП и в спешните отделения на болниците? Къде е ефективната и бърза комуникация на спешните медицински екипи с полицията в случай на агресия?
Ние се борим за живота на пациентите си по пътищата и спешните кабинети, рискувайки собствения си живот и пренебрегвайки собственото си здраве и безопасност. Никога и на никого не сме отказвали помощ, независимо от нерешените проблеми в организацията на работа, остарялата материално-техническа база, тесните спешни кабинети и отделения. Кога и как държавата ще предприеме необходимите мерки за гарантиране на безопасността и живота ни при изпълнение на служебните ни задължения?"
Пациентска организация „Заедно с теб“ се присъедини към протеста като изискват незабавна защита на българските лекари от агресията на недобросъвестни пациенти и техни близки. Те настояват държавата спешно да влезе в ролята си, да се спре безотговорното и нехайно поведение от страна на институциите.

Маркирана като лекари ЦСМП

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»