Вход

Новите предложения на НЗОК за лекарства, договори с болници и прием за лечение

НЗОКНЗОК предложи нови мерки в поредните опити да ограничи преразходите за лекарства. Здравната каса обсъжда промяна в Закона за здравното осигуряване, с която лекарите да предписват най-евтиния медикамент от тези, които поема касата. Надзорният съвет прие в закона да пише, че лекарите "предписват лекарствен продукт с по-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти са с еднакви или сходни терапевтични показания, информацията за които е съществена за правилното прилагане на продукт". Не се предвиждат санкции или поощрения за спазване на новото изискване, а идеята е лекарите да избират най-евтиното между различни лекарства, които могат да се прилагат за дадено заболяване.

От касата признаха, че няма как да накарат медиците задължително да избират най-ниската цена, още повече че при различните пациенти едно и също лекарство може да има различен ефект. Списъкът на препаратите, поемани от касата, се актуализира на всеки две седмици и е малко вероятно лекарите да следят дали не се е появила по-евтина алтернатива и да спазват новия законов текст, коментират от вестник "Сега".
Друга мярка, която надзорният съвет предлага, е централизираното договаряне на онколекарствата в болниците. "Единият вариант е лекарствата да бъдат договаряни централно от МЗ, другият е да продължи досегашната практика с отстъпките", обясни шефът на НС Кирил Ананиев. Ако се реши онкомедикаментите да се поръчват от МЗ, това ще е връщане към системата от преди няколко години, която беше отменена, а лекарствата - прехвърлени към касата, защото водеше до постоянни липси на препаратите.
НЗОК ще предложи и промяна, която вече веднъж не беше приета заради съпротивата на лекарския съюз и болниците - договорът на лечебно заведение да може да бъде прекратен, преди да има становище на съда, ако болницата обжалва. "Когато има нарушение по дадена клинична пътека, ние прекратяваме договора по клиничната пътека. Когато обаче стане повторно нарушение, тогава прекратяваме договора с болницата, като в първия случай правомощието е на управителя, а когато става въпрос за прекратяване на договора с болницата, въпросът ще се решава от надзорния съвет", обясни Ананиев. "Ако болницата обжалва в съда, ние си прекратяваме договора, защото сме констатирали конкретно нарушение - неизвършена дейност, но платени разходи", даде пример той.
Друго решение на надзорният съвет е пациентите, които постъпват за лечение в болница, да бъдат регистрирани с лична карта, както се влизаше за лечение преди да се въведе системата за пръстова идентификация, вече отменена от съда. След решението на ВАС пациентите пак бяха приемани срещу показване на лична карта, но болниците нямаха задължение да я регистрират през електронен четец.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»