Вход

Мирослав Ненков: Частните болници са добри стопани, но не и държавата

НенковСредствата за болниците са недостатъчни, но вероятно има случаи на недобросъвестно или некомпетентно изразходване на държавните пари за здравеопазване, заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков, като добави, че дори идеята за отпадане на лимита за болниците да се осъществи, трябва да има някакъв ограничаващ критерий, защото не може без някакъв вид лимит. Частните болници нямат този проблем със средствата, защото се отнасят като добри стопани към своите разходи и приходи. За съжаление, държавата не се представя като много добър стопанин, мисли д-р Ненков.

Според заместник-министъра на здравеопазването по данни на Здравната каса не се увеличава броят на хоспитализациите, но в същото време се увеличават разходите на болниците, като това се дължи на разкриването на нови отделения и откриването на нови болнични заведения. Ръководството на Здравната каса твърди, че на този етап в годината е рано да се постави въпросът за актуализиране на бюджета.
В бъдещото българско председателство на Съвета на ЕС здравните въпроси ще бъдат достъпът до медикаменти и затлъстяването на децата. Според зам.-министър Ненков проблем е ранното съзряване при децата, което е следствие на съдържанието на храните у нас. Остатъчните хормони и антибиотици, с които животните се хранят, са в допустимите норми според специалистите, но това е въпрос на обсъждане.
По въпроса за реекспорта на лекарства зам.-министър Ненков заяви, че проблемът е в сивия сектор.
Той очаква в скоро време да се оправят двата основни според него проблеми във Фонда за лечение на деца - липсата на кадри и лошия правилник, който поставя затруднения при някои случаи на лечение на деца. Зам.-министър Ненков сподели, че не очаква в скоро време да се разреши проблема с насилието над медиците, като той може да се преодолее с възпитание и образование, което ще отнеме години.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»