Вход

Три нападения над спешни медици за месец, отиват на дежурство като на война

спешна помощ„Къде е нашата защита? Къде е държавата?“, пита доктор Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ в интервю за Радио „Фокус“ по повод поредния случай на агресия срещу медицинско лице в Роман.
„Напоследък ние отиваме на дежурство като на война. Много от нас вече се страхуват да работят тази професия. Но въпреки всичко аз смятам, че пациентите не са наши врагове. Други са нашите врагове. Хората, които не се погрижиха да се подобрят отношенията между пациенти и лекари.
Хора, които не промениха системата така, че да можем ние да работим спокойно и пациентите да не бъдат агресивни спрямо нас. Като начало може би държавата трябваше да помисли за въвеждането на стандарта по спешна медицина, с който щеше да се въведе някакъв ред в системата, ние щяхме да работим много по-спокойно, изпълнявайки времевите интервали, заложени по този стандарт. В стандартът имаше заложени изисквания за мерки за безопасност на екипите, паник-бутоните, по-добра комуникация със службите за спешно реагиране и с полиция в случай на агресия. Това нещо държавата не го извърши последните месеци. Има ръст на агресията спрямо нас, но няма чуваемост от страна на държавата, как да бъде спряно това. Ще ви дам един пример с колегата от Дулово, който преди месец беше нападнат. По време на изпълнение на служебните си задължения, той е бил нападнат и с разбита глава е продължил да оказва помощ. Този човек преди няколко дни дойде в София и искаше да се срещне с управляващите. Не беше приет, нямаха време за един български фелдшер“, обяснява д-р Кателиева.
Очаква се формиране на работна група от Министерството на здравеопазването, която отново да приеме стандарта, касаещ частта в болнична спешна помощ. Вече втори месец има нов екип в министерството, а трети месец спешните отделения са извън закона без нормативно регламентиране. За един месец има три нападения над екипи на спешна помощ – Дулово, Роман и Несебър. Предстои лято, в което спешните екипи ще бъдат още повече натоварени, а продължава да се работи със същата материално-техническа база, същите стари линейки, същата апаратура, при същите условия, в намален състав.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»