Вход

Надзорниците на НЗОК пак ще преразпределят лимитите на болниците

nhifДнес Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще обсъди бюджета на болниците, след като преди дни на среща с министъра на здравеопазването се е постигнала договореност за промяна в начина на определяне на лимитите.
Според БЛС, спешно е необходима промяна в сроковете на заплащане към  изпълнителите на мед. помощ – 50% авансово за извършената дейност до 15 число на месеца, следващ отчетния, за да може лечебните заведения да бъдат коректни платци към държавния фиск и да не изпадат в състояние на фалит;

БЛС твърди, че на срещата е постигнато споразумение за нови правила при разпределение на парите в болнична помощ. Бюджетите на лечебните заведения оттук нататък ще се определят не спрямо предходното тримесечие, а на база приходите им от април 2016-а до май 2017 г., като в нея ще се включи и надлимитната дейност, която все още не им е платена. По този начин месечният разход за болниците, който ще разпределя касата, ще е около 138-139 млн. лв., вместо досегашните 130-131 млн. лв.
НС на НЗОК ще реши дали да одобри предложението на БЛС за допълнителни плащания към болниците на  14,9 млн лв., за 2016 година и изплащане на сумата от 19,2 млн. лв. за медицински дейности и изделия за отчетена, но незаплатена дейност.
Очаква се също надзорниците да изменят правилата за разпределение и на парите за извънболнична помощ, както и да предприемат нови ограничения за заплащането на лекарствата, като се ограничи възможността за навлизане на нови молекули за реимбурсация до септември всяка година.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»