Вход

След извънредната среща в МЗ: Прилагане на част от мерките ще успокои напрежението в системата

БЛСНа четиристранна среща на 15.06.2017 г. между представители на БЛС, НЗОК, надзорът на НЗОК и Министерство на здравеопазването са коментирани проблемите в системата и възможностите за техните решения, съобщават от БЛС. Лекарите са изложили своите притеснения относно ситуацията в здравеопазването, като са изтъкнали, че системата е хронично недофинансирана и са необходими спешни мерки, за да се избегне фатална криза в здравеопазването. Според БЛС спешно е необходимо да бъдат осигурени финансови средства за изплащане на отчетена, но незаплатена дейност за периода 30.11.2016 г. до 31.03.2017 г., както и влизане в сила решението на НС на НЗОК от януари 2017 г. за изплащане на сумата от 19,2 млн. лв. за медицински дейности и изделия за отчетена, но незаплатена дейност. Според лекарите това ще внесе спокойствие за лечебните заведения, които в момента са на ръба на фалит.

На заседанието са се обсъдили мерки за успокояване напрежението в системата. Част от предложенията включват промяна в сроковете на заплащане към  изпълнителите на медицинска помощ – 50% авансово за извършената дейност до 15 число на месеца следващ отчетния, за да може лечебните заведения да бъдат коректни платци към държавния фиск и да не изпадат в състояние на фалит; повишаване на контрола при разходите за медикаменти, както и внезапни проверки, с помощта на БЛС; спешно изработване на медицински стандарти по специалности, промяна в алгоритмите на КП, правила за добра медицинска практика; забрана за прехвърляне на парични средства от бюджета за медицински дейности към лекарства; отделяне на здравните осигуровки в отделна сметка, за по-голям контрол и прозрачност върху разходването на бюджета и др.
На срещата страните са се споразумели за нови правила при разпределение на парите в болничната помощ. Бюджетите на лечебните заведения ще се определят не спрямо предходното тримесечие, а на база приходите им от април 2016 г. до май 2017 г., като в нея ще се включи и надлимитната дейност, която все още не им е платена. По този начин ще се постигнат максимално близки стойности до реалната им дейност. Месечният разход за болниците, който ще разпределя касата ще е около 138-139 млн. лв.
Според лекарите, прилагането на част от мерките ще успокоят значително напрежението в системата в краткосрочен план, а в последствие ще се очертаят и мерки с дългосрочен характер, които ще стабилизират здравеопазването, стига да се следва тяхното изпълнение.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»