Вход

Шефът на онкоболницата в София: Касата принуждава лекарите да нарушават стандартите

д-р ДимитровД-р Борислав Димитров, управител на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в София  коментира пред Bulgaria ON AIR новите промени, които наложи НЗОК - за лечение на онкоболни да плаща терапията им според килограмите и височината. Лекарят подчерта, че не би могъл да нарече промените риск за пациентите и допълни, че по този начин Здравната каса принуждава лекарите да нарушават стандартите, което довежда до не много добро лечение.
От НЗОК са изчислили, че може да покрият лечението, ако мъжете тежат средно 81 кг., а жените – 67 кг., като д-р Димитров предположи в студиото на "България сутрин", че това решение е продиктувано от реалния недостиг на средства и от невъзможността на касата да гарантира пълния обем от лечението на българските граждани, страдащи от такива заболявания. 
"Лично участвах в една от работните групи между Български лекарски съюз, представители на Касата и болниците именно във връзка с проекта за изготвяне на такова указание. На тази среща присъстваха много от управителите, както и лекари от почти всички лечебни заведения, занимаващи се с онкологична помощ", разказва управителят на СБАЛОЗ - София и заяви, че на това заседание се е стигнало до решение работна група да постави проблемите при лечението на онкологични заболявания и след като се извършат евентуални нормативни промени, едва тогава указанието да бъде факт, отбеляза гостът.
"За съжаление без участието на другите членове на работната група, което включва и националния консултант по медицинска онкология, това указание беше тихомълком подписано от представители на Лекарския съюз и НЗОК в леко променен вид", твърди д-р Борислав Димитров.Той обясни, че тези промени създават много проблеми от една страна технологично, а от друга - те са в противоречие с нормативната база.
Маркирана като лекари онкология НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»