Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Месечните лимити свършват на 10-то число

цохВ писмо до Министерството на здравеопазването, Здравната комисия на парламента, НЗОК, БЛС, неправителствени организации, управителят на МБАЛ „Централ онко хоспитал“ д-р Надежда Крумова-Михайлова настоява размерът на определения месечен лимит да бъде адекватно увеличен на 620 000 лв.
В писмото си управителят на МБАЛ „Централ онко хоспитал“ д-р Надежда Крумова-Михайлова посочва, че месечните лимити редовно се изчерпват между 10-то и 13-то число, което ще доведе до неизбежно преустановяване приема на пациенти. Това поставя болницата в тежко финансово състояние и води до натрупване на огромни задължения към доставчици на медикаменти и материали.

В лечебното заведение вече се води листа на чакащите. В отделенията по „Хирургия“, „Урология“, „Педиатрия“, „Очни болести“ и „ОАИЛ“ се приемат пациенти само по спешност.
Комбинацията от предварително планирани чакащи пациенти с хоспитализирани по спешност е основната предпоставка за неизбежен прием на пациенти извън наложената финансова рамка. Лечението на тези болни не може да бъде отлагано във времето, защото това пряко ще застраши живота им и ще наруши законните им права.
НЗОК извършва поне по две проверки месечно на МБАЛ „Централ онко хоспитал“. Не са констатирани никакви съществени нередности, което доказва, че болницата е лоялен партньор на НЗОК.
В случай, че искането не се удовлетвори, от лечебното заведение молят за писмени указания как лекарите да обяснят на здравноосигурените лица защо нарушават правото им на избор и достъп за оказване на медицинска помощ, като ги насочват към друга болница поради изчерпан месечен лимит.
Лекарите очакват и уведомления в кои лечебни заведения има наличен финансов ресурс, за да се пренасочват болните, както и за чия сметка ще става транспортирането към такива болници.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

23°C

София

Слънчево

Влажност: 45%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 14°C
 • Слънчево
  20 Авг 2017 32°C 16°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»