Вход
joomla social share plugin
Обновен 12:31 EEST, Jul 21, 2017

Подкрепа от президентската институция за проблеми в здравеопазването

БЛСНа 15 юли се проведе работна среща с  Гълъб Донев, секретар по социални политики и здравеопазване на Президента на Република България, заместник-председателя на БЛС  д-р Галинка Павлова и председателя на БАПЗГ Милка Василева, информират от Българския лекарски съюз. Инициативата за срещата беше на Администрацията на Президента. Представителите на двете съсловни организации изразиха очакването си за подкрепа от страна на  президентската институция по въпроси, свързани със здравеопазването.

Учени установиха - работохолизмът е вреден

работохоликРезултатите от изследване сочат, че продължителната работа може не само да бъде изтощителна, но и да увеличи риска от често срещания и потенциално опасен нередовен сърдечен ритъм, информират от monitor.bg.
„Те разкриват, че дългите часове работа са свързани с риск от атриална фибрилация, най-често срещаната сърдечна аритмия“, заяви ръководителят на изследването Мика Кивимаки от Лондонския университетски колеж и обясни, че тъй като атриалната фибрилация е рисков фактор за инсулт, това може да е един от механизмите, които обясняват наблюдавания по-рано риск от инсулт сред работохолиците.

Дете проговори след лечение в барокамера в Бургас

барокамера5-годишният Михаил Георгиев от Раднево вече може да говори след терапия в барокамерата на УМБАЛ Бургас.

„Добрите резултати, които постигнахме, са обща заслуга. Много помогна това, че родителите реагираха  навреме. Те се свързаха с мен за  консултацията  и ми се довериха изцяло за терапията. Паралелно с това Михаил продължава да ходи при логопед и ресурсен учител, което надгражда терапията”, споделя д-р Даниела Люцканова, която е сертифициран специалист по хипербарна оксигенация с над 10-годишен опит.

Д-р Стефан Константинов за електронния търг за лекарства – добра идея, но дяволът се крие в детайлите

д-р Константинов"Преди седем години значителна част от лекарствата се осигуряваха на болниците чрез централизирани доставки от Министерство на здравеопазването. Подаваха се заявки, правеха се планове, после се организираха търгове, накрая се разпределяха по лечебните заведения. Дълга и тромава процедура, което за пациентите обикновено значеше недостиг, чакане, липса", казва д-р Стефан Константинов. Валяха съдебните процеси за отказано или неосъществено лечение. В опит тромавата процедура да се ускори бяха похарчени няколко милиона лева за информационна система, която да улесни комуникациите между болниците и министерството. Така и никой не видя щедро платения софтуер на тази система, от която налични се оказаха единствено два морално застаряващи сървъра.

Изпълнено обещание на министър Петров – в болницата в Ловеч получиха заплатите си

болницаДнес прокуристът на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч д-р Георги Васев съобщи, че на персонала на областната болница са преведени дължимите заплати за периода 1 февруари – 30 април, което беше обещано от здравния министър проф. Николай Петров на срещата в лечебното заведение на 14 юли, информират от Министерството на здравеопазването.

Същевременно е направен превод към МБАЛ – Троян в размер на 6 000 лв., като средствата са дължими за медикаменти и консумативи. Днес предстои зареждане на болничната аптека на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ с лекарства и консумативи на стойност 15 000 лв.

Проект за утвърждаване на стандарт по ортопедия и травматология на обществено обсъждане

ортопедияВ публикуван за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването проект на Наредба за утвърждаване на стандарта по ортопедия и травматология е заложено, че отделенията по ортопедия и травматология трябва да разполагат с минимум двама лекари, като поне единият трябва да е с придобита специалност по профила, информират от zdrave.net. Промяната в изискванията към минималния необходим брой на лекарите и лекарите с придобита специалност по ортопедия и травматология за II и III ниво на компетентност в лечебните заведения за болнична помощ спрямо действащия медицински стандарт е една от причините за изготвяне на проекта на наредбата, се посочва в мотивите.

Наш лекар с уникален опит след стипендия за обучение от Европейската асоциация по колопроктология

д-р МаслянковД-р Свилен Маслянков разказва в интервю пред вестник „Труд“ за внедряването на авангардни хирургични техники, които през последните години дават добри резултати при лечението на онкологични заболявания. След спечелена стипендия амбициозният лекар е практикувал в Клиниката по колоректална и ендоскопска хирургия към Първи Московски държавен медицински университет "Сеченов".

"Фактът, че бях избран от Европейската асоциация по колопроктология, беше огромна чест и много добър шанс за мен. Под ръководството на проф. Царков имах възможността да работя в престижната клиника. Това е едно изключително модерно оборудвано здравно заведение, където се прилага 3D-хирургия, използват лапароскопски методи", сподели д-р Маслянков.