Ананиев ще предложи три варианта за нов здравен модел

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи днес във Варна, че до края на май тази година здравното министерство ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. През февруари Ананиев обяви, че започва да работи за промяна в модела за финансиране на системата от последните 19 години...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Новата прицелна терапия е бъде…

На онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в...

Пенков: Ако мораториум падне ще има бюджетен дисбаланс в рамките на около 100 млн. лв.

80e23f20a3df7a028b47173cd657fcbaКогато беше предложено разпределението на средствата в бюджета на НЗОК за догодина, ние бяхме информирани от експерти какви са очакванията и какви нови молекули биха влезли, какъв ще бъде натискът върху бюджета от тяхното прилагане. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по повод решението за мораториум върху реимбурсирането на иновативни лекарства, на което президентът Румен Радев наложи вето.

Преценявайки възможностите, които дават новите лекарства, които се предлагат, нашите колеги прецениха, че съществуват съвременни, алтернативни, ефеткивни терапии, които са на въоръжение в момента, които Касата плаща. 
Интересно беше, че се предлагат 3 лекарства, които са за редки заболявания, за които до момента Касата не е плащала. Учудването ми беше защо кандидатстват за нещо, което по принцип Касата не плаща. Това означа, че най-вероятно после ще има допълнителен натиск да се включи и това, и това и т.н.
Оценката на външни експертни от Европа е била, че повишаването на разходите за лекарства и въвеждането на новите молекули биха донесли бюджетен дисбаланс в рамките на около 100 млн. лв. Заместник-министърът цитира и анализ на авторитетен институт за изследване на нови лекарства  в Англия, които препоръчват конкретна иновативна формула да се прилага само в единични случаи на пациенти над 65 години, чието заболяване прогресира бързо, а в България тази формула е била определена за терапия първа линия  „което е грубо нарушение на изкуството“.
Разходите за иновативните лекарства, ако мораториумът отпадне, биха били около 40 милиона лева, тъй като броят на нарастващите молекули вече е 32, заяви Пенков и се обяви за оставане на бюджета в настоящия му вид:
Това беше бюджета на устойчивост, на спокойствие, изтъкна Пенков и посочи, че в него са били повишени всички разходни пера спрямо този за 2017-а.
40 милиона си представете по 1000 лева за един среден болничен разход на пациент, това означава едни 40 000 човека, за които няма да бъде платена извършената за тях работа.  Трябва някой да бъде ощетен. Тези, които в момента протестират, да ми кажат кой да бъде ощетен.
Подобен временен мораториум е имало в Румъния за две години. Цените в Полша пък са били замразени за 3. В Испания пък цените са били свалени с кралски указ, сподели заместник министърът, който е категоричен, че ако мораториумът отпадне ще се наложи актуализация в бюджета на НЗОК в края на 2018 година.:
Всеки прави нещо, за да може да овладее този непрекъснат ръст на разхода за лекарства. Всяка една държана търси най- доброто за своите хора – да може с тези средства, които има, да осигури по-голямо количество молекули. Различен тип временни мерки са вземани в половин Европа. Пенков отчете, че популярно лекарство за лечение на хепатит – С е поевтиняло 5 пъти благодарение на подобни мерки. България е на 7-о място в Европа по разходи за лекарства на глава от населението, допълни той. 
Препоръка на СЗО е държавите да преговарят с фармацевтичните компании за максимална стойност на терапията на база 3 пъти БВП на глава от населението. Ако това се случи, най-скъпата терапия у нас би била 40 000 лева годишно, а не сегашните 2.8 млн. лева, допълни Пенков.
Пенков  се обяви за контрол върху разходите в системата, „построен по нов начин“ и посочи че годишният оборот на тези, които се занимават с паралелна търговия с лекарства е в размер на около 200 млн. лева.  Той отчете, че ведомството има „много добър диалог със съсловната организация на фармацевтите“, чиито разумни предложения за законови промени ще бъдат предложени за обществено обсъждане при последваща промяна в Закона за лекарствата.
Битката срещу явлението „болница в болницата“ върви от години, изтъкна Пенков и припомни осуетените намерения за изграждане на такава болница във Видин, Велико Търново и Русе. Проблем са обаче „заварени положения отпреди 10-12 години“, където частните клиники са регистрирани като лаборатории в съответните болници.  Той нарече „грабеж“ някои от договорите и даде пример с такъв, в който 85% от печалбата отива частната клиника, а 15% - в държавната болница. Проверките в момента текат навсякъде.
Проверката в Пирогов е показала, че заради наложени от доставчици запори на сметките в Пирогов хората са получавали само основните си заплати с обещание от страна на директора, че те ще бъдат компенсирани през декември.  Резултатите от проверката трябва да са готови до края на другата седмица и едва тогава ще се  решава съдбата на директора на лечебното заведение, допълни Пенков. Цялото интервю можете да чуете в аудиофайла:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Сняг

-1°C

София

Сняг

Влажност: 98%

Вятър: 11.27 km/h

 • Превалявания от сняг
  24 Мар 2018 2°C -2°C
 • Предимно облачно
  25 Мар 2018 5°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»