НЗОК потвърди: Дълговете към Европейски болници са 271 200 000…

Пресцентърът на НЗОК разпространи съобщение до медиите, придружено с конкретна справка за размера на задълженията на НЗОК към фондове и болници от Европейския съюз. В съобщението се казва следното:Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

7-часова операция за отстраняв…

Мозъчен тумор с тегло 1,87 кг. успяха да отстранят след 7-часова операция индийски хирурзи. Интервенцията е спасила зрението на 31-годишен мъж, информират от БГНЕС. Неврохирургът Тримутри Надкарни обясни, че по...

Здравната система се нуждае от реформа, а не от репресии

st.kaЗаради извънредната показност на акциите около болниците и аптеките няма как да не изглежда, че има и друга публична цел, освен проверките. Проверките могат да бъдат извършени и без да са заявени по такъв шумен, гръмогласен начин.
Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, според когото е възможно акциите да са свързани и с мораториума върху реимбурсирането на нови лекарства. От 180-190 държавни болници в едва 10-15 има явлението "болница в болница" допълни той. Аз не очаквам, а и не е реалистично да се очаква, че министърът на вътрешните работи, главният прокурор и бившият заместник-министър на финансите ще извършат реформа в болничното здравеопазване.

Между другото, всички тези констатации, които те направиха предварително на тази пресконференция, посочвайки възможни механизми на злоупотреби, наистина са известни отдавна можеха да бъдат предотвратени по един много прост начин, ако, например, тези болници бяха приватизирани своевременно. Приватизацията им беше забранена още 2001 година.
Абсолютно аналогична е ситуацията с болниците с тази на държавните предприятия преди приватизацията им. През 1995-96- 97 година - на входа и на изхода са застанали фирми, приходите са в частните ръце, а в разходите - за държавата.
Според мен, това, което заместник-министър Пенков описа, теоретично е възможно да се случи, но е абсолютно невъзможно да се случи в мащабите, които му се приписват. Ако това нещо може да стане за 200 милиона лева, това означава, че трябва да арестуват целият състав на Здравната каса и на министерството на здравеопазването и на агенция "Митници" и прочие. Няма как по този криминален начин да бъдат изнесени такива количества.
n.djЗаместник-председателят на НС д-р Нигяр Джафер също изтъкна, че проблемите в системата се дължат на самия модел, а „обществото е подозрително при гръмко обявени по медиите активности“ Проблемите са толкова сериозни, че хилядите медицински специалисти в системата също са скептични по въпроса за резултата. Най-лошо ще бъде това да се окаже балон, който да се спука без конкретни резултати и аргументирани обвинения, които да издържат в съда. Ако се случи обратното, ефектът ще бъде обратен -ще означава, че всеки може, на гърба на много пациенти, да злоупотребява като ръководи лечебно заведение или пък ползва иначе законов начин за търговия, какъвто е случаят с паралелният износ. Може би трябва да кажем, че министърът на здравеопазването назначава директорите и бордовете на болници, които трябва да ги контролират.
По принцип няма законово основание за разкриване на дейност на частно заведение на територията на държавно, ако тази дейност се осъществява от държавното или общинско предприятие, обясни Джафер .
Лицензите се дават от министъра на здравеопазването, който и да е бил той през годините. Знаем, че се сменят бързо, но принципът е ясен, законодателят е записал този текст.
Джафер се съгласи с Кацаров, че ситуацията в болниците е близо до тази в държавните предприятия преди приватизацията. Фактически, ние сме в такава ситуация, че можем да говорим, че са приватизирани дейностите. Това, че някой не е приватизирал още сградите, сградния фонд, не означава, че в някои направления в някои лечебни заведения не са приватизирани. Ние обаче смятаме, че контролът ще дойде от единна информационна система за електронно здравеопазване, за движението на пациентите, от демополизацията на Касата.
В заключение Кацаров каза, че здравната система се нуждае от реформа, а не от репресии.
Интервю на Силвия Великова с Нигяр Джафер и Стойчо Кацаров. Цялото интервю, можете да проследите от звуковия файл:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 77%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 2°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 8°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»