Вход

Здравните ни показатели са много лоши

ножа-тж-ец-репорт"Показателите за здравеопазването у нас са много лоши. Имаме висока детска и обща смъртност, животът е най-кратък, лекарите бягат, а пациентите доплащат най-много в ЕС". Това заяви за "Здравей, България" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според документа здравната ни система не е ефективна при намаляването на предотвратимите смъртни случаи. България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания в Евросъюза.

В България най-много хора се лекуват в болници, детската смъртност е с над 80 % по-висока от средната за Европа и дори се увеличава в последните две години. В същото време държавата дава твърде малко за здравеопазване, а българският пациент продължава да доплаща най-много от джоба си – сравнено с другите европейци. Докладът не казва нищо ново, поне за експертната общност у нас, коментира гостът. Публичните разходи у нас са 14 пъти по-ниски от тези в Австрия и 5 пъти по-ниски от тези в Гърция. Високите нива на доплащане ограничават достъпа на бедните до медицинска помощ, а освен това са налице и тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинската помощ. Всичко това е известно от години. На въпрос дали се предвиждат мерки за промяна на това положение, гостът отговори, че налагането на мораториум върху нови болници, дейности и лекарства не говори за промяна, а за запазване на статуквото, каквото е. Цялото интервю вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари пациенти ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»