Вход

Бюджет без разчети. Резултатът няма как да не е лош.

bnt katsarov"Това е поредният калпав бюджет, който се приема. Шестнайсетият поред. Той е сгрешен още преди да приет... Защото не се правят абсолютно никакви разчети, когато се приемат тези документи...", каза в интервю за предаването „Още от деня” на БНТ, Председателят на ЦЗПЗ, д-р Стойчо Кацаров.
В нормална застрахователна компания, например, се правят дългосрочни разчети за 5, за 10, за 20 години. Прави се анализ за заболеваемостта на населението, на възрастовата структура на населението, на доходите, на цените на лекарствата, на труда... и на базата на това се изчислява колко да бъде осигурителната премия или здравната вноска и какъв обем от услуги може да се покрие с тези средства.

За разлика от тези добре практики, при нас министърът на финансите решава колко да са парите за здравеопазване, според това колко е останало след другите разходи, без да са направени никакви разчети. Министърът на здравеопазването пък издава прословутата Наредба 2 с основния пакет медицински услуги също без никакви разчети, обясни Кацаров. "Няма как резултатът да не е лош."
Гостът бе помолен да коментира скандалите с болничните. "Има генерален проблем с липса на сраведливост и на работеща съдебна система у нас. Затова такива неща са повсеместни. Генерален проблем са и ниските доходи на хората. Ако лекарите получаваха високи доходи и ако работниците имаха високи заплати, нито единият, нито другият би си рискувал работата, дохода...за подобно нещо."
Според Кацаров налагането на лимит на броя дни болнични е нарушение на правата на пациентите, защото "всеки може да се разболее и да не е в състояние да отиде на работа". Той изтъкна примери за държави и компании, където не се изисква болничен лист, ако отсъствате, примерно, за един ден. Признават ви, че сте били болен и дори не ви удържа от заплатата.
Д-р Стойчо Кацаров: "Става въпрос за друго ниво на отношения, на доходи, на култура..."
Лекарят смята за погрешно да се хвърля вината върху лекарите, тъй като това е проблем на цялото ни общество. Цялото интервю, вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като НЗОК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»