Вход

Освен във Враца, най-проблемни са болниците във Видин, Бургас и Стара Загора

n.p.-btv-morningЗадълженията на болниците към момента са в размер на повече от 500 млн. лева, като 4-5 от лечебните заведения са в особено лошо състояние. Това заяви министър Николай Петров в студиото на „Тази събота”.
Като най-проблемни той посочи болници в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца. За Враца министърът каза: Търсим решение, включително имахме среща с кметовете, областните управители, почти ежедневно с директора на болницата. Ръководството на МЗ решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч.

Той изрази надежда, че ще бъде търсена отговорност за лошото управление на МБАЛ-Враца. Там и другаде „години наред са се надували едни балони, които започват да се пукат – нали не си представяте, че за 4 месеца, откакто е това правителство, са се натрупали 20 милиона?
Проф. Петров посочи няколко причини, поради които болниците задлъжняват извън злоупотребите, които в последно време са били намалени – лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, а надлимитната дейност не се плаща, не е малък броят на неосигурените, стойността на клиничните пътеки не е променяна от 2006 г. („Ако средната заплата тогава е била 600 лв., сега е 8-900 лв., но приходът е същият”). Така в крайна сметка не остават пари за нищо.
Министърът каза, че системата за пръстови отпечатъци е струвала един милион лева и сега не се използва. Той отказа да коментира дали това са пари върлени на вятъра, "за да не се връща в миналото".
Вижте цялото интервю във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»