Вход
joomla social share plugin

Опитах се да реанимирам малко момче. Беше късно

18-08-2017 Последни новини

Това разказва пред Британския таблоид Мирър млад мъж на име Албърт. Той работи като медицинска сестра и по време на атентата е бил близо до Las Ramblas, където ван с терористи се вряза с висока скорост в пешеходците...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

Една година по-късно

Преди една година в две статии „Касата отказа да плаща лекарства за хора без панкреас.”...

Регистрирани са окол…

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви по Nova TV...

Румънското здравеопазване с проблеми като у нас

емигрантПред репортер на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" млада невроложка от Букурещ разказва за пациент с твърде завишени стойности на калций в кръвта, който починал след три дни, защото лекарството, което можело да го спаси, не било налично в болницата, а доставката щяла да отнеме цели три седмици. Освен това заради лошата хигиена в болницата често се стигало до инфекции, а част от пациентите били настанени в коридора, тъй като отделението било препълнено, споделя още 27-годишната лекарка, която е анонимна, защото се страхува от конфликт с ръководството на болницата.

"Това, което описва младата лекарка, приляга по-скоро на страните от т.нар. трети свят. Само че в случая става дума за държава, която вече 10 години е част от Европейския съюз", пише швейцарският журналист. Младата румънска лекарка вече планува да напусне страната, а по време на следването си била твърдо убедена, че ще остане да работи в родината си. Променила мнението си като хиляди други румънски лекари, като над 1/3 от бившите ѝ състуденти вече работят в Германия, Великобритания, Франция, САЩ или Австралия. "Нойе Цюрхер Цайтунг"  цитира изследване на датския университет Орхус, според което около 14 000 румънски лекари са напуснали родината си между 2007 и 2014 г.

От Румъния бягат не само лекарите, но и медицински сестри и болногледачи. Масовата емиграция на лекари  обезкървява здравната система на втората по бедност страна в Европейския съюз /след България/, пише репортерът на НЦЦ, цитиран от вестник Стандарт. За час при специалист се чака с месеци, а в много от румънските болници половината лекарски места си стоят незаети. При това румънските лекари бягат не само заради лошото заплащане, а голям проблем представляват и лошите условия на труд в обществените болници. "Много от хирурзите са принудени сами да закупуват медикаменти и медицински инструменти", казва 29-годишен лекар, който също желае анонимност.

Швейцарският журналист е разговарял и с румънския гинеколог Йосиф Никулеску, напуснал Румъния още в началото на 1990-те. В Южна Африка се издигнал до главен лекар, а по-късно се преместил в Германия, където със съпругата си има частен кабинет. "Ако в Румъния нямаше частен медицински сектор, още повече лекари щяха да са избягали", твърди Никулеску и обяснява, че в частните клиники лекарите с опит печелят между 3000 и 4000 евро на месец, което е пет пъти повече в сравнение със заплатите на колегите им в държавните болници. Никулеску разказва още, че много от главните лекари в румънските държавни болници се държат като феодали, а при назначаването на нов персонал се съобразяват най-вече с партийно-политическите критерии. Освен това, според гинекологът, законите са такива, че на практика затрудняват ефикасното усвояване на средствата в здравеопазването. Например акушерките не получават договори със здравните каси. "Нищо чудно тогава, че в Румъния толкова много бебета се раждат с цезарово сечение", посочва Никулеску и отбелязва, че на всичко отгоре процентът на смъртност при новородените е сравнително висок, а според изследване на Евростат в никоя друга страна от ЕС не се стига до толкова много предотвратими смъртни случаи.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

22°C

София

Слънчево

Влажност: 56%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»