Вход
joomla social share plugin

Млад мъж починал след операция от апендицит

22-08-2017 Последни новини

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Зам.-министър Нейчев…

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обяви, че се подготвят законови промени, свързани с...

Справка в новата пла…

Здравноосигурените лица, на които предстои планов прием в болница, ще могат да правят онлайн справки...

Световен ден за осведоменост за насилието над възрастни хора

old youngВ Резолюция 66/127 Общото събрание на ООН определи 15 юни за Световен ден за осведоменост за злоупотреба с възрастни хора. Това представлява един ден в годината, когато целият свят изразява противопоставянето си срещу злоупотребите и страданията, нанесени на някои от по-възрастните ни поколения.

Ново проучване, подкрепено от СЗО и публикувано в Lancet Global Health, установи, че почти 16% от хората на възраст над 60 години са подложени на насилие - психологическо насилие, финансово насилие, Физическо насилие или сексуално насилие, пренебрегване. Изследването се основава на налични данни от 52 проучвания в 28 страни от различни региони, сред които 12 страни с нисък и среден доход.
"Злоупотребата с възрастните хора се разраства, , казва Алана, старши съветник по здравеопазването, катедра "Остаряване и живот" в СЗО. "Трябва да направим много повече, за да предотвратим и да отговорим на нарастващата честота на различните форми на насилие."
Злоупотребата се дефинира като действия или липса на подходящи действия, които могат да причинят вреда или страдание на по-възрастно лице, възникващи във всяка връзка, в която има очакване на доверие. Всички видове злоупотреба с възрастни хора могат да окажат влияние върху здравето и благосъстоянието на по-възрастния човек.
Психологическото насилие е най-широко разпространено и включва поведения, които вредят на самооценката или благополучието на по-възрастния човек, като поставяне на прякори, заплахи или им пречат да видят приятели и семейство.
Финансовата злоупотреба включва незаконно присвояване на парите или имуществото на по-възрастните.
Пренебрегването включва невъзможността да се посрещнат основните потребности на възрастните хора, като например храна, жилище, облекло и медицински грижи.
Здравните ефекти на злоупотребата включват травматично нараняване и болка, както и депресия, стрес и тревожност. Злоупотребата с възрастни хора може да доведе до повишен риск от поставяне на старчески дом, използване на спешна помощ, хоспитализация и смърт.
"Въпреки честотата и сериозните последици за здравето, злоупотребата с възрастни остава един от най-слабо изследваните видове насилие в националните проучвания и един от най-слабо засегнатите от националните планове за предотвратяване на насилието", добавя още служителката на СЗО.
До 2050 г. броят на хората на 60 и повече години ще се удвои, за да достигне 2 милиарда в световен мащаб, като по-голямата част от възрастните хора живеят в страни с ниски и средни доходи. Ако делът на жертвите на злоупотреба с възрастните хора остане постоянен, броят на засегнатите хора ще се увеличи бързо поради застаряването на населението и ще нарасне до 320 млн. жертви на злоупотреба.
През май 2016 г. министрите на здравеопазването приеха Глобалната стратегия и план за действие на СЗО по въпросите на остаряването и здравето в Световната здравна асамблея. Стратегията предоставя насоки за координирани действия в страни, които са в съответствие с целите на устойчивото развитие.
Приоритетните действия за злоупотребата с възрастните хора в стратегията включват:
Подобряване на проучванията за честотата на малтретирането на възрастни хора, особено в страните с ниски и средни доходи от Югоизточна Азия, Близкия изток и Африка, за които има малко данни
Събиране на доказателства и разработване на насоки за това, какво работи за ефективното предотвратяване и реагиране на малтретирането на възрастни хора. Като първа стъпка, правителствата трябва да оценят съществуващите усилия, като например обучението на лицата, предоставящи грижи и използването на телефонни линии за помощ, и да публикуват тези констатации
Оказване на подкрепа на страните за предотвратяване и реагиране на малтретирането на възрастни хора

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Разкъсна облачност

22°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 32%

Вятър: 17.70 km/h

 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 25°C 12°C
 • Слънчево
  23 Авг 2017 26°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»