Вход
joomla social share plugin

НЗОК отново е осъдена от пациент с Паркинсон

21-08-2017 Информация за съдебни дела

Състав на ВАС потвърди Решение на Бургаския апелативен съд, с което се отменя, като незаконосъобразен отказа на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в чужбина на пациент с болестта на Паркинсон, който се нуждае от...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Зам.-министър Нейчев…

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обяви, че се подготвят законови промени, свързани с...

Инвалидните колички …

Държавата отпуска средства само за рингови инвалидни колички за деца и възрастни, които не са...

БЛС е на кръстопът

blsВ открито писмо до УС на БЛС, Контролните и Етична комисия на БЛС, зам. председателя на КК д-р Г. Тодоров се обявява против решението за обявяване на мораториум за разкриване на нови лечебни заведения за болнична и специализирана извънболнична помощ. Той също смята, че УС на БЛС е длъжен да изрази становище по предложено от от здравния министър и подкрепено от Управителя на НЗОК мнение, че лимитите трябва да отпаднат за държавните болници, но да останат за всички други.  

В писмото си д-р Тодоров казва, че е единственият от присъствалите, който се е изказал против една от точките в декларацията:
Въвеждане на мораториум за разкриване на нови лечебни заведения за СИМП и болнична помощ за определен срок по преценка на министъра.
„Подобно беше и мнението ни, когато председателят бе друг, по отношение на срока за нови лечебни заведения да не сключват договор с НЗОК. Явно имаме развитие в екстрактивната посока. Сега вече подкрепяме явно нарушение на законите и конституцията на страната ни. Единствения, които се изказа против на тази точка, на Националния съвет бях  аз. Никой не обърна внимание на аргументите ми, при гласуването. Моите задължения като член на Контролната комисия, по устав, е да участвам в комисията, която контролира решенията за уставна съобразност и законосъобразност. Считам, че решението за тази точка да е включена в Декларацията нарушава, както устава ни, така и законите на България, защото приема текст с предложение за ограничаване на права, при това с гласуване.
1. Нарушен е чл.4 на Устава ни в т. 1 и т.4 – Няма как да защитаваш професионалните им права и интереси,  когато си съгласен представителят на изпълнителната власт, да може да въвежда ограничаване на граждански права, които засягат професионалните, а именно правото на колегите да организират и създават Лечебни заведения, в които да упражняват професията си. Техни, собствени!
2. Нарушен е чл. 5 от ЗСОЛЛДМ.
При положение, че точката от декларацията стане факт нашият съюз ще бъде съучастник и в:
3. Нарушение на чл. 19 от Конституцията на Р. България, защото Болниците и СИМП за да проработят и за да ги има в правния мир, първо следва да се регистрират по Търговския закон. Де факто те са волеизявления на нашите колеги за свободна пазарна инициатива, гарантирано конституционно право. Регистрацията по търговския закон ги вкарва в стопанския оборот на икономиката на България. Болниците не са нито малко, нито много, СИМП не са нито много, нито малко. Те са Quantum satis. Важен е броя на болните, избрали болница или СИМП, а не броя на лечебните заведения!
Ако това предложение от Декларацията стане факт, ще сме съучастници и помагачи, като съсловна организация в нарушаването и правото на влизане и излизане от пазара на медицински услуги на много наши колеги и потенциални инвеститори.
Тогава вече няма значение дали сме най-голямата съсловна организация, както пише в декларацията, просто ще станем съсловна организация за правоимащите, а за правонямащите, задължителни членове на БЛС, „ЗА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД“, определен от Министъра на здравеопазването ще сме им „помогнали“ да имат стеснени хоризонти за бъдещето.
На последно място, но не и по важност, ние на практика приехме, че искаме безконкурентно съществуване на досега създадените болници и СИМП. Така, ще съдействаме на властта да придобие още повече административни искания и изисквания, към съществуващите. Списъка от евентуални последствия е дълъг.
Учуден съм, че никой не реагира на идеята на министър д-р Петров да се предложи , неговата идея, за едни болници да има, а за други да няма лимити. Това предложение, на практика би разделило съсловието на работещи в болници без лимити и принудени да работят с лимити, само по признака, къде са избрали да работят. Днес 11.06.2017г подобни откровени намерения за нарушение на ЗЗО или намерения за лобистка промяна в закона в ефира на БНР направи и директорът на НЗОК д-р Г. Комитов.
Идеята на министъра следва да се дискутира сериозно от съсловието и респективно от  управителните му органи.
Уважаеми колеги, съсловната организация е на кръстопът – да каже иска ли здравноосигурителен модел и в състояние ли е да преговаря за правата на всички, с всички законови аспекти на правата по конституция и действащите закони, разбира се с искане за промени в рестриктивното и противоречащо си законодателство, действащо днес или ще подкрепим административно-командния подход и ще застанем зад бюджетното лимитиране, бюджетното администриране на дейността ни, с надеждата че ще имаме добро отношение към нас и достойно заплащане на труда ни. Термин, малко неадекватен в пазарната икономика, в която и ние живеем и родеещ се със синдикални функции, които макар и да имаме отчасти вменени, не сме дефинирали в пълен обем, в нормативните актове,  как ги защитаваме. Регулирана професия не означава, бюджетирана дейност.
В този аспект от изложението ми и в изпълнение на правата си като член на БЛС:
1. Сезирам Контролната Комисия за разглеждане дали са противоуставни и уставосъобразни съдържанията на  гласувания цитиран по- горе текст на Декларацията както и предложението за гласуване на декларацията с този текст,  проведени от УС на БЛС, на 09.06.2017г?
2. Призовавам УС на БЛС да заеме позиция относно предложението на министъра на здравеопазването за съществуването на лимитирани и нелимитирани ЛЗ за Болнична помощ и как това, ще засегне членовете на БЛС, подкрепено и от Управителя на НЗОК – д-р Г. Комитов днес.”
Д-р Георги Тодоров

Коментари   

+1 #1 д-р Св.Илиев 13-06-2017 10:18
Плащам членски внос с отвращение и унижение
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

15°C

София

Слънчево

Влажност: 66%

Вятър: 22.53 km/h

 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 26°C 12°C
 • Слънчево
  23 Авг 2017 26°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»