Вход

НЗОК отново е осъдена от пациент с Паркинсон

21-08-2017 Информация за съдебни дела

Състав на ВАС потвърди Решение на Бургаския апелативен съд, с което се отменя, като незаконосъобразен отказа на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в чужбина на пациент с болестта на Паркинсон, който се нуждае от...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Зам.-министър Нейчев…

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обяви, че се подготвят законови промени, свързани с...

Ваня Добрева: Планир…

След публикуването за обществено обсъждане на предложение за изменение на Закона за лекарствените продукти в...

В. Грозев: Болниците затъват, а от това страда цялото общество

Болниците затъват, увеличават дълговете си. Искаме актуализация на бюджета, депозирали сме това становище към управителя на НЗОК. Това каза в предаването „Лице в лице” по БТВ, председателят на БЛС Д-р Венцислав Грозев.
Той допълни, че е съгласен, че политиците се страхуват от актуализация на бюджета, но това е единственият изход.
„Страда цялото общество, и пациентите, и хората, които работят в системата на здравеопазването. Това не може да продължава, трябва да се намерят средства”, каза още той.

Направленията също са недостатъчни, допълни д-р Грозев.
По думите му се случва се някакъв парадокс, който граничи с алогизма.
„Не е нормално и трябва да се даде отговор как миналата година при около 134,5 млн. средномесечно заплащане за болнична помощ през рамковия договор за 2017 г. постигната сума от 137,2, разбира се с прословутите 3% върху 133 млн. месечно и в следващия момент болниците изнемогват.
От нашите проучвания се оказа, че по т.нар. система за електронно бюджетно разплащане за месеците януари, февруари и март касата е платила за януари около 131, за февруари около 127 и за март 130. Това, което касата е разплатила чрез регионалните си структури на лечебните заведения за болнична помощ”.
Д-р Грозев каза, че разликата, която се получава в трите месеца – януари, февруари март, и това, което бюджетният отдел на касата им е дал, е около 16,5 млн..
Ако това е някакъв буфер, ако тези 16 млн. са буфер, защо се намираме в такава ситуация, пита председателят на БЛС.
„400 000 лв. в бюджетирането на „Пирогов” назад, над 700 000 лв.- в Пловдив, почти същата сума във варненските болници, в плевенската болница около 120 000 лв. месечно назад.
Това са приети обслужени болни, излекувани, дадено всичко, което е в състояние да даде лечебното заведение и в същия момент бюджетът е назад”.
Според д-р Грозев ръководителите на лечебните заведения са били принудени да подпишат т.нар. индивидуални договори, защото иначе няма да могат да изплатят трудовите възнагражденията на служителите и, ако не подпишат, системата се срива.
„Отново в първото тримесечие на новия рамковия договор се намираме в същата ситуация като предходните две години, за т.нар. „надлимитни средства”.
Над 215 млн. е задължението на касата към чуждестранните контрагенти, не по-малко от 180 млн. са в лекарства, 86 млн. в болнична помощ. Има известен преразход, макар и минимален и в извънболничната помощ.
Относно идеята на здравния министър да има болници, които да нямат лимити, председателят на БЛС каза, че най-добрият вариант е нито една болница да не работи в ситуация на лимит и да получи толкова, колкото е дала за пациентите.
По данни на ЕВРОСТАТ България е на първо място по доплащане - 60%.
След като нямате направление, на вас ви е необходима консултация, изследване, консуматив и си доплащате. Лекарствената ситуация е по същия начин, каза още той.
От години наред алармираме, че не е хубава тази битка лекар-пациент, няма победител, това нещо не трябва да се случва.

Коментари   

+1 #2 чичо 11-06-2017 15:40
Защо лекар от Конго и Кения ще идва в Българиякато там взема повече и го уважават и имат респект. А Грозев може да изведе на улицата единствено секретарката си и част от Управителния съвет. Съмнявам се че друг ще го последва.
Цитиране
+1 #1 Д-р Б.Бонев 10-06-2017 07:42
Д-р Грозев, не се учудвай на ситуацията, която създава НЗОК, а изведи лекарите на улицата ! Виж какво става в Румъниял Техниятсъюз не проспа дните си, а излезена площадите.. Затова днес румънските лекари се радват на успеха си. Сигурен съм ,че още от другия месец русенските лекари ще прескочат в Гюргево и Букурещ, а в България ще внасяте лекари от Конго и Кения.
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

15°C

София

Слънчево

Влажност: 66%

Вятър: 22.53 km/h

 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 26°C 12°C
 • Слънчево
  23 Авг 2017 26°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»