Вход

Доклад за водата, проверката в НЗОК, препоръки от Европа, за донорството и скандалът с ТЕЛК

pressАкценти в медиите на 23 май . Здравното министерство изпрати на прокуратурата изискания от нея доклад за качеството на питейната вода в страната, коментират медиите днес. Проверена е водата от 3400 обекта. Единични проби показват надвишаване на контролните нива за алфа активност и повишени нива на естествен уран, но след спирането на съответните водоизточници резултатите са се нормализирали. До дни се очакват и окончателните резултати от изследването на БАН за категорична оценка за годността на водата за пиене. Заради повишените стойности на алфа активността на водата в Хасково неправителствената Федерация на потребителите завежда колективен иск срещу министерството на здравеопазването от името на 1200 души участници в подписката, съобщават от БНТ и 24 часа, а БТВ уточняват, че Министерство на здравеопазването е спряло 13 централни водоизточника, но ведомството още не казва кои са те.
Прокурорска проверка е започнала в Националната здравноосигурителна каса, информират от вестник 24 часа. Целта е да бъдат проверени сигнали за сключването на неизгодни договори. Работи се и по сигнал, подаден от бившия здравен министър Петър Москов, относно пръстовите отпечатъци. През март той сезира прокуратурата, че някои болници не снемат пръстови отпечатъци със съгласието на НЗОК и така за два месеца били източени 20 млн. лв., съобщават и от вестник Сега. "Медиапул" публикува остро опровержение от касата, че става дума за неотчетени хоспитализации заради срив в системата. Снемането на отпечатъци в болниците наскоро беше отменено от съда като незаконно. Преди това се прилагаше с големи мъки, тъй като електронните идентификатори много бавно и след множество опити успяваха да сканират отпечатък. Съвсем скоро се очаквали резултати от проверките. "Резултатите ще са свързани с начина, по който самите лечебни заведения са формирали исканията си към здравната каса, и доколко онова, което тя е покривала, действително е стигало до пациентите", каза главният прокурор.

Голям дял от населението на България няма здравни осигуровки. Това заяви комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен, цитирана от кореспондента на БНР в Брюксел. Тя подчерта, че остава много висока цената на лекарствата и медицинските услуги, които не се покриват от здравната система, а доверието в образованието и здравеопазването може да бъде повишено чрез намаляване размера на неформалната икономика и по-добър достъп до качествено образование и здравни услуги.

Тежко болен пациент спаси с органите си други двама болни, като стана техен донор, акцентира вестник Монитор. През почивните дни в областната болница във Велико Търново бил докаран 43-годишен мъж в мозъчна смърт. След получено съгласие от близките му, мъжът е определен за донор, като сърцето и черният му дроб са експлантирани от екипи на УМБАЛ "Св. Екатерина" - София. Сърцето е присадено в същата болница, а дробът в Университетска болница "Лозенец". Това е трета донорска ситуация за тази година във Велико Търново, коментират и от БНР.

ТЕЛК-овете спират работа! Това е най-коментираната тема в медиите, след като методиката, по която лекарските комисии работят, е била свалена от Върховния административен съд, а нова изготвена няма. Това съобщи за Дарик д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София. Тя допълни, че проблемът трябва да се реши в спешен порядък, за да може ТЕЛК-овете да възобновят дейността си. "От петък има решение на административния съд, с което се отменя административната уредба, с която ние работим. Тоест от понеделник ние не можем да издаваме експертни решения с процент намалена работоспособност или вид и степен на увреждане. Всички хора, на които предстои освидетелстване и съответно пенсия, ще останат без пенсия, ако много бързо не бъде решен въпросът", посочи д-р Холевич. В момента от здравното министерство търсят спешно решение на проблема.
Пълен хаос настъпи в работата на трудово-експертните лекарски комисии, пише и вестник Сега, като пояснява, че висшите магистрати са решили, че е незаконно да има срок между една и три години за лекарските решения за инвалидизиране, а методиката за определяне на процентите на неработоспособносттa "не е обоснована от медицински критерии и съображения". "Ако увреждането е окончателно, т.е. лицето не може да се излекува от заболяването или състоянието му не би могло да се подобри в обозримото бъдеще с оглед на фактори като възраст, трудова среда и пр., би следвало органът на медицинската експертиза ТЕЛК или НЕЛК да разполага с оперативна самостоятелност да определи по-дълъг срок на инвалидизиране", пише в решението. Според ВАС е напълно неясен и механизмът за комбиниране при определяне на крайния процент загубена работоспособност.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»