Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

Днес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Д-р Миндов: Възможно е да бъда…

Д-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще...

Протест на родители на деца с увреждания, скандални назначения, проверки на НЗОК, стачна готовност в Пирогов

544c7ba2a4807bcb094e936d4d5f2f5dАкцентите в днешните медии.
Родители на деца с увреждания излизат на пети национален протест "Живот и след 18 години чрез гарантиране на лична помощ за лица/деца с увреждания", информират от вестник Дума. Той ще бъде подкрепен от поне 20 организации от 10 града от страната.
Протестиращите ще се съберат в градинката между Народното събрание и Ректората на Софийския университет в 11 часа на 17 май и ще протестират пред входа на Народното събрание, а протестното шествие след това ще премине през Министерския съвет и ще се върне обратно пред Народното събрание.
Родителите посочват, че с бюджет 2017 г. е прието диференциране на социалните плащания според процента на увреждане на децата, но пълнолетните лица отново са забравени от властта. България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма закон за личната помощ. В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява.
В почти всички медии се дискутират тревожните данни от СЗО за сексуалния живот на децата в България.  България е на първо място по ранно начало на полов живот. Затова според омбудсмана Мая Манолова в училищата трябва да се въведе задължително здравно и сексуално обучение. По данни на Световната здравна организация през миналата година у нас са родени над 6000 деца от малолетни и непълнолетни майки. А през първото тримесечие на 2017 са регистрирани повече от 500 аборта на момичета под 19-годишна възраст. Около 30% от учениците са споделили, че са започнали полов живот на 13 години. Според Манолова проблемът може да се реши, ако се въведе задължително сексуално и здравно образование. По нейни данни в момента 10% от училищата са въвели такива предмети като свободно избираема подготовка.

"Пирогов" е в стачна готовност, според вестник Труд. Ако не се направят корекции в бюджета на НЗОК, лекарите и сестрите от най-голямата спешна болница у нас ще излязат на протест. Проблемът е, че лечебното заведение изнемогва финансово заради лимитите на здравната каса.
От април бюджетът на болницата е орязан с 300 хил. лв. месечно в сравнение с миналата година. В тези средства е включен и буферът от 3%, който касата обясни на лечебните заведения, че имат. Болницата вече изпитва затруднение да плаща заплатите на персонала, затова лекари и сестри са готови да протестират, ако нищо не се промени.
Преди дни от парламентарната здравна комисия заявиха, че бюджетите на лечебните заведения ще бъдат сред първите задачи, на които ще се търси решение.

Министър Петров и шефа на здравната комисия в парламента ще търсят решение за проблемите на младите лекари, пише вестник Стандарт. Представители на законодателната и изпълнителната власт, синдикати, съсловни организации, висши учебни заведения и други, имащи отношение към проблемите на здравеопазването у нас, присъстваха на дискусията "Кариерно развитие на младите лекари - проблеми и възможни решения". Форумът завърши с награждаване на младите лекари, участвали в конкурса "Млад медик 2017". Общините да се ангажират със задържането на младите лекари по градовете и селата. Местната власт да проучи потребностите и да направи нужното за кадрите. Това препоръча д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента. Тя даде пример със Смолян, където през 2007-2009 г. е била общински съветник. Тогава е бил въведен този принцип, като и досега Смолян дава 3 стипендии по 10 000 лв. за лекари, които се обучават в дефицитни за региона специалности. След това те остават да работят в областните и общински болници.
Заплата между 1000 и 1500 лв. би задържала младите лекари в България. Това става ясно от онлайн проучване сред 515 млади медици, подготвено от medicalnews.bg и БЛС. От резултатите от анкетата става ясно още, че лекарите искат по-лесен достъп до обявите за специализации и предлагат да се създаде регистър на сайта на здравното министерство или на лекарския съюз, където да се обявяват съответните конкурси с линкове за допълнителна информация.
Ето и отличниците: В категорията "Лекари с придобита специалност" номер 1 е д-р Магдалена Баймакова. в категорията "Лекари, обучаващи се в докторантура", на първо място е д-р Тома Спириев, а в категория - "Лекари специализанти", първото място е за д-р Ваня Митова, УБ "Лозенец"

671 души живеят втори живот у нас след трансплантация на орган от трупен донор за последните пет години, акцентира вестник Монитор. Това показват данните от регистъра на Агенцията по трансплантациите. 43 трансплантации на органи са направени в България за по-малко от половин година. "За по-малко от шест месеца това е много добра бройка. Това се дължи на факта, че имаме много добри лекари и добре работеща Агенция по трансплантациите“, коментира Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб".
За цялата 2016-а трансплантациите са били 111, като от тях от жив донор са само 12. Всички останали са от хора, изпаднали в мозъчна смърт, чиито близки са се съгласили те да послужат за продължаване на живота на тежко болен, поясниха от Агенцията по трансплантациите. От регистъра става ясно, че най-силна година за донорството е била 2015-а, когато са направени 157 присаждания на органи. Най-слаба в това отношение е 2013 година, когато трансплантациите са едва 59.
Към момента нуждаещите се от трансплантация са 1123-ма човека. От тях за бъбрек чакат 1015, за черен дроб - 52-ма, за сърце - 33-ма, за бял дроб - 12, а за панкреас - 11.
Българска болница ще започне да прави белодробни трансплантации. Така ние ще бъдем единствената държава от Източна Европа и Балканите, които ще осъществяват такъв тип операции. Предвижда се те да се извършват в Университетската болница "Света Екатерина", съобщи Пенка Георгиева, председател на пациентската организация "Заедно с теб".
Планира се белодробните трансплантации да започнат в края на 2017 година, като те ще се осъществяват по модела на тези, които се извършват в Университетската белодробна клиника във Виена, поясни директорът на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Хирурзи от лечебното заведение ще бъдат изпратени във Виена, за да бъдат обучени в технологията на този тип трансплантации от световноизвестния проф. Валтер Клепетко, който ръководи клиниката там.
До момента няма друга държава в Източна Европа, която да прави трансплантации на бял дроб. Австрия е най-близката страна, за където пътуват пациентите. Занапред няма да се налага те да пътуват по няколко пъти - за изследвания, за самата трансплантация и за наблюдение.

Разпределиха ресорите здравните зам.-министри, съобщава вестник Труд.  В ресора на Мирослав Ненков влизат медицинските дейности, образованието, квалификацията и следдипломното обучение в системата на здравеопазването. Той ще отговаря и за въвеждането на електронното здравеопазване, европейската координация и международните дейности, както и за управлението на търговските дружества и капиталовите разходи; ще осъществява контрол върху дейността на регионалните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ, Фонда за лечение на деца, Центъра за асистирана репродукция, агенция "Медицински одит" и Изпълнителната агенция по трансплантация.
На зам.-министър Лидия Нейчева са поверени лекарствената политика, респективно регулирането и осигуряването на лекарствени продукти и медицински изделия, обществените поръчки в системата на здравеопазването и администрирането на международните проекти. Тя ще контролира дейностите, свързани с наркотични вещества; дейностите на Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния център по наркомании, Националния център по заразни и паразитни болести, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Националния център и районните центрове по трансфузионна хематология.
Зам.-министър Светлана Йорданова пък ще отговаря за превенцията на общественото здраве; режимите относно водите и храните и дейностите, свързани с ваксините, които се осъществяват от главния държавен здравен инспектор. Тя ще контролира и психиатричните болници, НЕЛК, НЦОЗА, Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Скандали заради назначенията на "Обединени патриоти" тресат властта, пише вестник Дума. Срещу зам.-министърката на здравеопазването Светлана Йорданова има сигнали за конфликт на интереси още от миналия кабинет, когато Петър Москов я назначава за секретар на Националния съвет по наркотични вещества, без да има квалификация.

Станаха ясни резултатите от проверката на Здравната каса в Бургас по повод грешната епикриза за операция на коляно в болница "Бургасмед". Според проверяващите налице е разминаване в извършената процедура на пациентката и посочената клинична пътека в отчета към Здравната каса. Случаят нашумя, след като доскорошният управител на болницата бе назначен за зам. министър на здравеопазването и часове по-късно беше уволнен от премиера. В интервю, излъчено по БНТ и Нова телевизия д-р Таня Макшева каза: Това, което констатираха проверяващите, че лечебното заведение е отчело процедура "артротомия", която е достатъчна за да бъде завършена клиничната пътека и да можем да я заплатим при отчитане на съответната клинична пътека. Щяхме да платим цялата стойност на пътеката, която е 910 лв. Към момента, тъй като тя не е отчетена и ние не сме я заплатили, няма как да наложим санкция.
Разпоредено е да се направи спешна анкета с пациенти, при които има съмнение в посочените епикризи и реално извършените медицински манипулации. Инспекторите от Здравната каса са започнали и проверки на всички болници в Бургас, а резултатите ще станат ясни след 10 дни.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

-3°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 22.53 km/h

 • Превалявания от сняг
  25 Фев 2018 0°C -3°C
 • Сняг
  26 Фев 2018 0°C -8°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»