Разнобой в БЛС за писмото на Грозев

Писмото на Председателя на БЛС, д-р Грозев до Управителя на НЗОК предизвика разцепление в ръководството на съюза. В 16 часа Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов изпраща до всички 16 членове на Управителния съвет съобщение по електронната поща, в което се казва:Изпращам Ви полученото преди 1 час писмо от...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверка в Спешна помощ в Плов…

Спешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с...

Акценти в медиите: деца с астма, недоносени бебета, протест на болници

544c7ba2a4807bcb094e936d4d5f2f5dБум на белодробни заболявания има у нас, коментират във вестник Дума и вестник Монитор. Проблемът с тези болести придобиват измеренията на социално значим проблем. Това алармира пред БНТ проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести във Военномедицинска академия. Засегнатите от хронични белодробни увреждания са повече в големите градове, където основната причина е силно замърсеният въздух. Министерството на здравеопазването трябва да инициира цялостна програма за решаване на проблема, смята специалистът. Над 150 000 деца у нас страдат от астма, като около 100 000 от тях не се лекуват. Пет града у нас се бяха класирали в челните места на най-замърсените градове в Европа, като най-сериозна е ситуацията в София.
"Здравеопазването ни е много по-зле от всякога. Дупките в него, необгрижването на пациентите, тази липса на съпричастност, на милосърдие към тях става все по-голяма", коментира още проф. Костов.

За първи път родители на недоносени бебета имаха възможност да прегърнат децата си, настанени в неонатологични отделения, акцентират в изданията си вестник 24 часа и вестник Земя. В инициативата на фондация "Нашите недоносени деца" се включиха 13 болници в страната, отбелязвайки Световния ден на кенгуру-грижата - 15 май. Сред тях е "Майчин дом" в София, където в момента се грижат за над 50 недоносени. Наричат кенгуру-грижа лечебната прегръдка, защото се смята, че контактът кожа с кожа успокоява най-малките, успокоява и майките им. "Когато децата гушнаха родителите си, веднага падна сатурацията, те се успокоиха и заспаха", разказа Нина Николова, шеф на фондацията. У нас практиката още не е наложена в неонатологиите, но първата крачка е направена и имаме обещание това да продължи, допълни тя.

Вестник 24 часа съобщава също за отказа от претенции на Община Поморие към военния санаториум "Св. Георги Победоносец", но и въпросът къде са отпуснатите 1 млн. лв. от държавата за ремонта му. Това обяви кметът Иван Алексиев и призова министъра на отбраната Красимир Каракачанов да се заеме със случая по скандалната сделка от времето на предшественика му Николай Ненчев. Санаториумът трябваше да мине в активите на велинградското дружество "Вита", на което бяха отпуснати парите, за да го ремонтира. Междувременно са уволнени 80 души персонал в очакване да бъдат преназначени в обновената сграда.
"Изминаха 100 дни, ремонт не е извършен, хората не са върнати на работа и инсталациите в сградата вече се рушат и трудно ще могат да бъдат възстановени", каза Алексиев. Лечебната кал, която течеше по тръбите, била толкова засъхнала, че трудно се почиствала вече. "Трябва да има отговорни за тази сделка. Някой да каже защо са отпуснати тези пари на фирмата, преди да е взела санаториума, за какво са изразходвани", заяви поморийският кмет.

Приблизително на 17 млн. лв. възлизат задълженията на всички общински болници в България, уточниха пред вестник "Труд" от кабинета на столичния заместник-кмет по финансите Дончо Барбалов. В събота се появи информация, че само софийските лечебни заведения са задлъжнели на доставчици на услуги, както и за медикаменти и медицински изделия, със 17 милиона лева. Тези думи бяха приписани на Барбалов. Всъщност сумата е за болниците от този тип в цялата страна и е обявена от председателя на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев още през февруари.
НОИ няма да приема болнични за 3 дни от 13 до 16 юни, пишат в 24 часа. Причината е в смяна на образците на декларациите по приложенията 9,10 и 11 към наредбата за обезщетенията и помощите. Това са декларациите, които се подават от работодателя за отпускане на болнични и обезщетения за майчинство. До 12 юни 2017 г. включително ще се приемат старите образци на документи, обясниха от НОИ. От 13 до 16 юни спира временно приемът, а от 17 юни вече ще се приемат от новите образци. За заварените случаи при вече подадена стара декларация няма да се изисква пускането на нова и изплащането на обезщетенията няма да бъде спирано, увериха от осигурителния институт.

Вестник Сега следи случая с болница „Бургасмед“, в която вече тече проверка от Здравната каса и агенция "Медицински одит". Миналата седмица "Господари на ефира" показа случай, при който на пациентка на болницата е направена пункция на коляното, но в епикризата пише, че става дума за операция. Заради съмненията за отчитане на фиктивни дейности и източване на здравната каса беше уволнен и зам. здравният министър Стоил Апостолов, който по времето на репортажа е бил управител на болницата.
От болницата обаче твърдят, че става дума за техническа грешка, при която техническото лице, което отговаря за документацията, е объркало номера на протокола в епикризата на пациентката. Виновният за грешката е уволнен.
Сега от касата ще установяват дали наистина става дума за неволна грешка или за системна практика. Новият здравен министър проф. Николай Петров пък обяви, че обмисля нови правила, в които да се реши проблемът с източването на средства от касата.

БНР съобщава протеста на болниците в Стара Загора и състоялата се среша с политици от региона. Задълженията за извършени надлимитни дейности към старозагорските болници надхвърлят 5 млн. лв. от 2015 г. досега. На среща управителите на здравните заведения, представители на местната власт и депутати от областта настояха те да бъдат изплатени и бюджетът на местната здравна каса да бъде преразгледан. Те се обявиха и за и прозрачни критерии за разпределение на средствата за болнична помощ.
Малко над 10 млн. е годишният бюджет на старозагорската здравна каса. По-високо финансиране получават области като Монтана, Сливен и Враца. Д-р Славка Йорданова, директор на касата, съобщи, че годишно 20% от пациентите в старозагорските болници са от други съседни региони на страната и каза, че ще поиска 3-те процента резерв от касата. Най-критично е състоянието на общинските болници, посочи д-р Кети Манолова, управител на общинската болница в Казанлък, най-голямата в страната.

В повечето медии коментират причината за смъртта на ген. Стоян Тонев, която е тежък масивен инфаркт според съобщението от отделението по съдебна медицина на болницата в Пазарджик, където в понеделник бе извършена аутопсия на тялото. Ген. Тонев бе открит мъртъв в неделя на вилата си във Велинград от работника, нает да поддържа имота. При аутопсията е било установено, че това не е първият инфаркт на известния професор медик. Не са били открити следи от насилие по трупа на генерала. Извършилият аутопсията д-р Ангел Фингаров е категоричен, че се касае за естествена смърт, предизвикана от инфаркта.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 17.70 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 2°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 8°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»