Вход

БЛС възрази срещу спрените плащания за ЛЗ с дългове към НАП и АМ

grozevУС на БЛС възрази срещу спрените плащания към лечебните заведения. НЗОК задържа плащанията на всички лечебни заведения за месец март, за да се извършат проверки дали някое от тях няма задължения към НАП или Агенция Митници. Действието на НЗОК се основава на изискванията на  Решение 593/20.07.2016 на МС, според което плащанията по договори с изпълнители от разпоредители с бюджет (министерства, агенции, общини и др.), които са платци по тях, следва да бъдат извършвани само след потвърждение от НАП и АМ, че получателите на плащанията нямат публични задължения, а в случаите, когато лицата имат такива - че за съответните публични задължения са наложени обезпечителни мерки по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Решението засяга всички договори на обща годишна стойност над 30 000 лева(над 2500 лева месечно).
Плащанията се спират, ако задължението към която и да е от двете държавни агенции е над 100 леа.
Парадоксалното в случая е, че задържайки парите държавата сама препятства дружествата да ѝ се издължат с парите, които биха получили, ако не бяха спрени.  
vl.goranovПроблематично е поведението на държавата особено в случаи, когато дружеството е оспорило по съдебен ред задължения към НАП или Митниците. С  това Решение 593, МС фактически заобикаля съдебния контрол над актовете на изпълнителната власт.
В тази връзка, УС на БЛС изпрати открито официално становище до Министър-председателя, Министерски съвет, Министерство на здравеопазването и всички други институции, имащи отношение към решението на Министерски Съвет.

Маркирана като БЛС НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»