Вход

Дара Хелп- Център за немедицинска грижа насочен към пациента и неговите близки

manolovaРазговаряме с Невена Манолова, основател на Дара хелп,

Г-жо Манолова, защо един магистър фармацевт от голяма световна компания ще се заеме с хуманитарна по същество дейност?

Работила съм повече от 15 години в областта на онкологията, съосновател съм и идеен носител на създаването на Онкологични Клиники „Доц. Д-р Валентина Цекова“. Стремежа ни е да поставим грижата за пациента в центъра на нашата дейност. Ежедневно лекари и медицински сестри се сблъскват с различни човешки истории и съдби. Често времето не стига да се обхванат всички аспекти свързани със заболяването. Екипа на Онкологични Клиники Доцент Д-р Валентина Цекова възприема като свой социален ангажимент да подкрепи максимален брой пациенти и техните близки да преминат през тези трудни моменти от своя живот. Това включва подкрепа в периодите от поставяне на диагнозата, преминаване през различните методи на лечение и социалната рехабилитация на пациента и неговите близки след това.
Емоциаонален ангажимент за този проект имаме към Теди Захариева, голям човек и приятел, променил онкологията в България. Този проект е посветен и на нейната борба за по- добри възможности за лечение и достойно отношение към пациентите  с  Онкологични Заболявания. От Светите Земи тя ни донесе и завеща късче от Светия Кръст с послание да продължим нейната кауза.
Така създадохме Дара Хелп- Център за немедицинска грижа насочен към пациента и неговите близки. Дара е кауза с която помагаш, чувстваш се пълноценен и знаеш че правиш добро. Срещаш се много добри хора. Изграждаш безкорисни партньорства.  Тези неща не съществуваха за мен в корпоративния свят. Чувствам удовлетворение.

Няма друга организация, като Дара хелп. Как се роди идеята за такъв вид грижа за болните с онкологични заболявания?

Медицинита в България е на добро, световно ниво. В България лечението на пациентите не се различава от това в другите развити страни. Различава се в Gabi 1отношението към болния човек. Целта на съвременната онкология е да превърне едно изключително значимо социално заболяване в хронично такова с максимално дълги периоди на контрол. Лекаря и медицинската сестра са отдадени да дадат най- доброто от своите познания и умения за постигане на медицински резултати.. Нямат време, а често и познания да обхванат емоционалния свят на диагнозата и лечението и съпътстващите предизвикателства.
Целта ни е да подпомагаме преодоляването не само на физическите, но и на емоционалните и социални трудности съпътстващи диагнозата. Социалната реинтеграция на пациенти намиращи се в хронична фаза на заболяването и ре-адаптация към заобикалящата действителност на тях и техните близки е един от основните приоритети.
Разработили сме различни направления и програми които да подпомагат физическото и емоционално справяне на пациентите и техните близки с диагнозата, лечението и запазването качеството на живот. Една от най- силните ни страни са програмите разработени в екип от специалисти със съдействието и през погледа на наши пациенти. Именно този аспект ни позволява да усетим какви са нуждите на пациента и неговите близки извън медицината, прави ни различни. Такива направления са психологическа подкрепа, рехабилитация, хранене и диетика, арт- терапия, групи по взаимопомощ, хипотерапия, акупунктура и точков масаж, дао- практики и йога. Всеки пациент може да намери нещо за себе си.

От къде идва името Дара хелп?

Името и логото на Дара са творба на моя приятелка, съосновател на центъра и идеен носител на повечето идеи и програми. Казва се Живка и е преминала през всички етапи на болестта. Според нея да си човек с онкологично заболяване не е присъда, а време за равносметка, време за ново начало в което специалният си ти- Пациента!

Дара идва от Дар, а Хелп от помощ. В превод означава, че  чрез  безвъзмездната подкрепа на центъра, човек може по- лесно да премине през предизвикателствата на болестта, които съдбата му е поднесла.

Пеперудата е логото на Дара. Идеята е, че първоначално след смазващата диагноза човек се е свил в себе си като какавида. С преодоляването на етапите на болестта, повишаване на себеоценката, козметичните средства в днешно време човек може да се превърне в красива пеперуда, жизнена и устремена


Протези, изкуствена коса, психологическа подкрепа, кое е по-важно?

Няма по- маловажни неща. Всичко върви заедно. Това са всички външни и вътрешни, физически и психически промени, които настъпват при хората след като чуят диагноза РАК и стартират лечението. Външни промени са косопад, загуба на мигли, вежди, отлепянето на ноктите от нокътното легло, подуване на Hipotherapy крайниците (задържане на вода, лимфедем) и др. Вътрешни промени са рани в устата, сухота на лигавиците и кожата, промяна в кръвната картина, болки в областта на раната, повръщане, гадене, умора и др.  Психологически промени- депресия, себеотрицание, агресия към околните, търсене на вътрешен мир, пренареждане на мирогледа и др. Предизвикателствата на правилното хранене. Справянето едновременно с всички аспекти, дава положителния краен резултат.

На колко души сте помогнали до сега?

В двата центъра в УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“ и МБАЛ „Сердика“ са преминали повече от 700 пациента. Някои от тях вече са приятели на Дара и помагат в групите по взаимопомощ на новите пациенти да преминават по-лесно през заболяването и лечението. За първата си годинка успяхме да организираме 42 обучителни семинара на различни теми- хранене, справяне с лимфоедема и рехабилитация, арт-терапии, китайска медицина в помощ на конвенционалната, справяне с видимите ефекти от лечението и странични реакции,  арт- терапия, хипотерапия и др. Всичко това нямаше да бъде възможно без нашите дарители- физически и юридически лица, благотворителни инициативи. Дарителите на коси и финансови дарители, с чиято помощ изработваме перуки за хора в нужда. За създаването на една перука отиват 2-3 коси близки по структура и цвят, а самото изработване е 300лева. Изработили сме и дарили 10 броя перуки.
Разработили сме и произвели 5 обучителни книжки в помощ на пациента. Важно е пациента да е информиран, да знае какво го очаква и да се подготви да мине през предизвикателствата. Тези обучителни материали са достигнали до много повече хора в нужда.

Кои се нуждаят повече от вашата подкрепа и кои го понасят по-лесно мъжете или жените?

Интересен въпрос. Всеки човек страда по свой начин от диагнозата и лечението без значение от пол, възраст, раса. Болката е за всички. Може би около 80% Арт Теарапияот пациентите на Дара Хелп са жени. Не защото мъжете не преживяват и не страдат, а защото се срамуват да не се покажат слаби. От детска възраст на момчетата им казваме, не плачи, ти си мъж, ти си силен трябва да се справиш. Мъжете най- често посещават семинарите по хранене- те не са символ на „слабост“. Имаме само един мъж, който дойде на арт- терапия рисуване с ръце. Дарили сме 3 мъжки перуки, което означава че и те страдат от загубата на коса, но не го признават.  Все още трябва много да се работи за преодоляване на стигмата от онкологичните заболявания, не само при мъжете, но и при жените.
От медиите направиха няколко репортажа за Дара- на пръсти се броят пациентките които имат смелостта да застанат с лицето си и със заболяването, да говорят открито за предизвикателството рак.

Само болни от клиники Валентина Цекова ли могат да ползват услугите на Дара Хелп или пациенти, лекувани в други болници?

Дара Хелп е отворена за всички пациенти, които имат нужда от подкрепа. Няма значение къде се лекуват, от кой град са и на какъв етап са от лечението. На всички можем да сме полезни и да намерят в Дара нещо което ще ги направи по-щастливи, могат да намерят приятели.
Смятам, че Дара е много полезна за хората които сега се сблъскват с диагнозата. С протегната ръка можем да им помогнем емоционално, физически и административно да преминат през този етап от живота им. Насочваме ги в системата- какви права имат, кое след кое следва, какво да очакват от лечението като странични реакции, как да си помагат сами.

Работите ли с протоколи на МТСП?

Да, работим с протоколи на МТСП. Имаме договор с фирма- наш партньор, който осигурява перуките и епитезите.

Планирате ли да разширите дейността и в други градове?

Това е наша мечта и се надявам да я осъществим. През тази година планираме да направим трети център в Бургас. За жалост за сега нямаме достатъчно финансов ресурс да обезпечим повече центрове.
През тази година планираме да стартираме он-лайн семинари по различни теми за градове в които пациенти могат да се самоорганизират- необходимо им е само място за среща с добра интернет връзка. Можем да включим и лекари, които да отговарят на техни медицински въпроси.
Активно ще работим да подадем ръка на повече пациенти от началото на тяхното заболяване и лечение. Съвместно с партньори, съмишленици и дарители ще осигурим оптимален брой обучителни семинари, инициативи и дарителски акции. Ще обогатим темите и индивидуализиране на обучителните материали предназначени за нашите пациенти.


Представяне
Невена Манолова е родена в София
Магистър-фармацевт Невена Манолова работи в областта на комплексната грижа за онкоболни пациенти над 15 години. Смята, че пациентът трябва да бъде поставен в центъра на медицинската грижа и работи за преодолява¬нето не само на физическите, но и на емоционал¬ните и социални трудности, съпътстващи диа¬гнозата. Социалната реинтеграция на пациенти, намиращи се в хронична фаза на заболяването и ре-адаптация към заобикалящата действител¬ност на тях и техните близки, е един от основни¬те приоритети.
Съосновател на Център – Грижа за пациенти с онкологични заболя¬вания Дара Хелп. Член на Център за защита правата в здравоопазването (ЦЗПЗ). Идеен носител и съосновател на онкологични клиники „ Доц. Д-р Валентина Цекова“.
Завършила е магистърската си степен по фармация в МУ София, има магистърски степени по Здравен мениджмънт, Социална фармация и Бизнес-администрация към Сиатълски университет, САЩ.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»