Вход
joomla social share plugin

Млад мъж починал след операция от апендицит

22-08-2017 Последни новини

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Зам.-министър Нейчев…

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обяви, че се подготвят законови промени, свързани с...

Справка в новата пла…

Здравноосигурените лица, на които предстои планов прием в болница, ще могат да правят онлайн справки...

В медиите днес: Българите са дебели, пият много и са с най-висока смъртност

МЗ се отказа от тавана на лекарствата ише в-к Сега. След няколко отлагания здравното министерство се отказа от идеята да се въведе т.нар. пресаценови коридор при лекарствата. Целта му беше пациентите да доплащат по-малко за частично поетите от НЗОК медикаменти. От МЗ искаха доплащането за лекарства в дадена терапевтична група да не е повече от 60% от стойността на най-евтиния медикамент в групата.
Zdrave.net обръща внимание на това, че 10.7% е делът на хората у нас, които по финансови причини не са получили медицински преглед или лечение или са ги получили със забавяне, сочат данните от българската част на европейското здравно интервю, публикувани от НСИ. Под финансови причини се разбира или че лечението е твърде скъпо за гражданина, или че не се покрива от здравната каса.
На зъболекар поради липса на пари не са отишли 12.6 на сто от анкетираните, а предписаните лекарства не са си купили 9.6 на сто от хората. Въпреки лимитите, налагани от здравната каса, делът на хората, които не са получили здравни грижи или са ги получили със забавяне, защото е трябвало да чакат твърде дълго, е 4.3%. Заради отдалеченост достъп до здравни грижи не са имали 3.7 на сто от хората.
В-к 24 часа пък извежда като акцент, че с наднормено тегло са 62,2% от мъжете и 46,8 на сто от жените у нас, според същото здравно интервю. Средното тегло на българина е 81 кг, а на българката - 67 кг, при ръст съответно 175 и 163 см.
За Монитор най-важната новина е, че България е с най-високата в Европа преждевременна смъртност, причинена от неинфекциозни болести. Годишно около 17 000 българи на възраст между 25 и 64 години умират. С 410 преждевременни смъртни случая на 100 000 души население, което е над два пъти повече отколкото средното ниво за ЕС, България държи още един черен рекорд, казва изданието, като цитира  "Дойче Веле".
Почти 90% от българите пият алкохол, а близо 40% злоупотребяват с него, извежда в заглавие вестник Труд, позовавайки се на съобщение от българското дружество на анонимните алкохолици по повод 27 години от първата тяхна сбирка у нас.
Според стряскащите данни злоупотребата с алкохол като причина за смърт е на трето място след сърдечносъдовите заболявания и злокачествените образувания. Алкохолът е и в основата на повече от 50% от фаталните катастрофи и е причина за над 60% от тежките престъпления (убийства, побои, изнасилвания).
41% от битовите травми и трудовите злополуки също са следствие от прекомерна употреба. Всяка година над 2000 семейства у нас се разтрогват поради системно пиянство, посочват още от дружеството.
БТВ излъчва видео на тема: В последните дни живот на кабинета МЗ обяви търг за над 1 млрд.лв. Ведомството ще договаря доставка на лекарства в болниците през следващите две години.
Д-р Близнаков, директор Света Анна, очаква поне на едно 10-15% поевтиняване на медикаментите, които ползва. Д-р Пенков от МЗ казва, че търгът не може да се отлага повече: По-късно е неотговорно да се забавят повече поръчките. Аделина Любенова, собственик на дистрибуторска компания възразява: Но тя на кой помага? Тя помага, първо, на касата. Но най-ниската цена най-доброто здравеопазване ли осигурява?
Дистрибуторите поставят въпроса и как ще се гарантира, че системата не се манипулира?

Коментари   

0 #1 Moskoff 06-12-2016 19:06
Българите сме и тъпи щом си избираме такива управници, ама това не може да се измери
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Разкъсна облачност

22°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 32%

Вятър: 17.70 km/h

 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 25°C 12°C
 • Слънчево
  23 Авг 2017 26°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»