Вход

Адвокат Николова: Нямаме гаранции за съхранението на информацията от пръстовия отпечатък

h.dИнтервю на адвокат Николова за БНР Шумен.

Адвокат Николова, Вие сте специалист по здравно право, имаме ли право като пациенти да не даваме пръстови отпечатъци?
Категорично имаме право да откажем да дадем пръстов отпечатък и това се потвърждава от инструкцията, която касата е издала за

алтернативни начини да бъдем идентифицирани в момент, в който ни предоставят някаква здравна услуга. Най-лесният начин е чрез предоставяне на личната им карта като се попълват данни от нея от медицинското или административно лице, което извършва иначе вземането на пръстовия отпечатък
И все пак пациентите, всеки един от нас, който влезе в болница е готов на всичко, за да му е мирна главата както се казва, дори да постави пръста си, за да няма разправии.
Така е за съжаление българите не сме научени да отстояваме правата си и да искаме повече информация за това което ни казват, че сме задължени да правим. Това е едно от основните неща, които ме притесняват при пръстовия идентификатор. Никой не обяснява как ще се съхраняват тези данни, кой ще ги съхранява, кой ще ги използва и как и въобще дали ще бъдат заличени в един момент, след като са изпълнили целта, за която са събрани. А всъщност това са данни, които представляват чувствителна информация, т.е. това е информация, която е много силно гарантирана и защитена както от български, така и от европейски актове. Не би трябвало в никакъв случай да бъде предоставяна на случайни лица.
От здравното министерство се опитаха многократно да обясняват и да ни убеждават, че не се взима точно пръстов отпечатък, а само част от линиите от пръста. Аз също не разбрах каква е точно разлика между отпечатък и идентификатор. Вие наясно ли сте?
За мен няма значение каква част от пръста се взима. За мен е важно, че това е начин, по който се идентифицира конкретно лице и информацията постъпва и се съхранява в интернет пространството и не е ясно какви са гаранциите, създадени от касата и министерството, че тази информация не се разпространява по незаконосъобразен начин. Това са притесненията, които лично мен ме вълнуват. Няма никакви гаранции за съхранението на информацията, без значение дали се сканира само линия или целия пръст.
Имаме ли право като пациенти да заведем дело срещу касата по този казус за вземането на автентификатор, идентификатор, отпечатък?
Имаме право да заведем дело, когато ни е отказана медицинска услуга, въпреки че ние сме здравноосигурени лица, заплащаме си редовно вноските, т.е нямаме прекъснати здравни права и въпреки това ни се отказва здравна услуга, именно поради причина, че не сме дали пръстов отпечатък. В тази ситуация категорично имаме право.
Има ли вече заведени такива дела или информация имате ли за намерение на пациенти?
Все още няма такива дела тъй като до онзи ден беше период на експеримент и нямаше категорични откази за лечение, намираха се варианти, така че поне аз не знам на някой да не му е предоставена услуга. Т.е. използваха се тези алтернативни начини за идентифициране за извършване на услугата.
Как вървят делата във ВАС срещу новата система?
Делата в съда, специално това за пръстовия идентификатор беше миналата седмица. Надявам се до месец да излезне решение за него, това е първа инстанция. По-миналата седмица беше обявено делото за решаване срещу така известния служебен НРД, в което също се коментира пръстовият отпечатък и то най-вече, че отказа от предоставянето му е основание касата да не заплати на лечебното заведение за извършената реална услуга. Така че това са две изключително тежки и основни дела, които много се надявам, че ще приключат успешно за пациенти и за лекари, защото и двете страни са абсолютно засегнати.
Има ли връщане назад. Може ли да бъде отменена системата, ако делата бъдат спечелени?
В случай, че съдът се произнесе, че това са незаконосъобразни актове, министерството и касата са длъжни да преустановят използването на тази система занапред. А всички, които са претърпели някакви вреди от тези разпоредби, могат да търсят правата си в съда, основно като искат обезщетение. Биха могли и директно към административния орган да поискат да бъдат обезщетени и да им възстановят вредите, които са претърпели.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»