Вход

Синдикат настоява за оставката на министъра на здравеопазването

moskovСиндикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява за оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради скандална наредба, която унижава учителите, съобщава dir.bg.
Синдикатът иска премахването на чл. 5 от Наредба №4 от 24 октомври 2016 г. за определяне заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците, съобщават от КТ „Подкрепа”.

Оттам твърдтят, че в нея учителите се определят като опасни и застрашаващи живота и здравето на своите ученици и следва да преминават психотестове.

В открито писмо до министър Москов синдикалистите искат отмяната на този член, който според тях дискриминира учителите по професионален признак и им вменява унизителното задължение за ежегоден психически преглед, задължение, на което не подлежат нито лекари, нито адвокати, нито депутати и др.

Според КТ „Подкрепа” всеки учител, заемайки длъжността на педагогически специалист, удостоверява своето физическо и психическо здраве със съответното медицинско удостоверение за работа. Това е традиционна практика за всички професии от публичния сектор и е гаранция, че, ако съответният учител има психическо заболяване, той не може да заема тази длъжност.

Така изписан обаче, чл. 5 от горепосочената Наредба навежда на мисълта, че всички учители имат психологически проблем и е наложително да доказват всяка година своето душевно здраве, пише в писмото.

Интересно защо министър Москов не вменява такова изискване и към българските лекари, питат от синдиката.

Министерство на здравеопазването до този момент не е анализирало и не е предприело никакви компесаторни механизми и профилактични мерки за запазването от високия стрес и растящата през годините агресия – физическа, вербална и психологическа, на най-многобройната като човешки ресурс публична професия в държавния сектор, смятат синдикалистите.

Синдикат „Образование“ ще настоява за оставка на министър Москов, ако не бъде отменен скандалният член от наредбата.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»