Вход

Млад мъж починал след операция от апендицит

22-08-2017 Последни новини

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Зам.-министър Нейчев…

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обяви, че се подготвят законови промени, свързани с...

Справка в новата пла…

Здравноосигурените лица, на които предстои планов прием в болница, ще могат да правят онлайн справки...

Индексът на Блумбърг

Агенция Блумбърг публикува новия си индекс за ефективност на здравните системи по данни за 2014 година. Изследвани са 55 bloombergдържави в целия свят. България е на 46 място и е отстъпила с три места в сравнение с 2009 година, когато е правено предишното класиране.
Индексът на Блумбърг измерва ефективността на здравните системи, на базата на съотношението между продължителността на живота и разходите за здравеопазване. Индексът не измерва други фактори, от които зависи продължителността на живота, като например храненето, начина на живот, наличието на войни, миграции, или фактори от които зависят разходите - икономически кризи. Така например Гърция се е изкачила в класацията с 9 места, защото заради икономическата криза е намалила разходите си за здравеопазване на глава от населението от 2800 на 1700 долара. Това, обаче не значи, че здравната система на Гърция е станала по-добра.
Много информативно е сравнението на годишните разходите на глава от населението. В страните с най-високо качество на медицината, като САЩ и Швейцария, разходите са около 9000 долара. В развитите страни от ЕС, като Германия, Франция, Австрия, Холандия разходите са около 5000 долара на глава от населението, от които държавата покрива около 80%.
В България общите разходи са 662 долара, от които държавата плаща половината, а другата половина плащат пациентите в момента на получаване на медицинската помощ.   
Вижда се, че в сравнение с развитите европейски държави държавните разходи за здравеопазване в България са повече от десет пъти по-малки.
Това не значи, че здравеопазването в България е 10 пъти по-лошо. Това значи, че претенцията да бъдем лекувани като във Франция, Германия, Австрия и Холандия е финансово необезпечена. Това значи също, че онези, които говорят непрекъснато за огромните разходи на Българската държава за здравеопазване и необходимостта от съкращаването им или са далеч от реалностите, или са обикновени демагози.  
Видима закономерност в изследването на Блумбърг е, че колкото по-развита е една държава, толкова повече пари отделя за здравеопазване. Наред с изброените държави, значителни средства за здраве отделят Норвегия, Австралия, Канада, Япония, Сингапур, Южна Корея, Хонк Конг и др. На другия полюс са Сърбия, Либия, Иран, Перу, Йордания и други, между които и България.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

9°C

София

Слънчево

Влажност: 82%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  23 Авг 2017 25°C 8°C
 • Слънчево
  24 Авг 2017 27°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»