Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Надежда Цекулова: Интересно ми е дали г-н Москов познава родителите на чакащите от ноември деца.

NadejdaCekulovЗа днес, 22.06.2016г. е насрочено редовно заседание на Обществения съвет на Център „Фонд за лечение на деца“. Ако успее да се състои, ще е третото поред, след като на 20.04.2016г. ГДБОП нахлу във Фонда, провали заседание и арестува цялата администрация.
Както и да го смятате, излиза, че в момента институцията се движи със скорост едно заседание на месец. Също така, ако се поровите в публичния регистър (с уговорката, че той вече не се поддържа коректно и съответно е ненадежден източник), ще видите, че за

последните два месеца ЦФЛД е подпомогнал лечението на 56 деца, което е почти три пъти по-малко от броя на подпомогнатите за същия период на миналата година.
Представителите на неправителствения сектор в Обществения съвет са се превърнали в буфер между родителите и институцията – получават сигнали за отказ на администрацията да отговаря на родителски въпроси; за това, че Фондът е спрял да контактува с чуждите болници; за това, че изпратени с куриер документи не се приемат; за това, че входящи номера на приетите вече документи се издават с дни, дори седмици закъснение; за това, че родителите на уж одобрените за лечение деца не получават заповедта за подпомагане и са оставени да висят в пространството уж одобрени, но без никаква информация кой, как и по какъв начин ще осигури подпомагането им; за това, че децата, нуждаещи се от изработване на ортези, са одобрени формално, но вече втори месец не ги получават, защото Фондът отказва да потвърди на фирмата-производител кои са финансираните деца.
Защо тези жалби стигат до НПО-тата, а не до деловодството на Министерството на здравеопазването аз не знам. Иска ми се родителите да насочат недоволството си в правилната посока, а именно – на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и/или адрес пл. „Св. Неделя 5“. И да ги адресират лично до министър Петър Москов. Може би тогава ще спре да говори глупости от телевизора, или поне ще намали интензитета им.
Вчера министърът бодро обясни пред БНТ, че има чакащи деца от ноември, и „Фондът вече работи по начин, при който подобни забавяния няма и не може да има“. Нима? Интересно ми е дали г-н Москов познава родителите на чакащите от ноември деца. С риск да позная, ще предположа, че не. Защото такива няма. Няма много истина и в твърдението, че досега Фондът не е имал деловодна система – имаше. Ако сега Министерството и новият директор смятат да я подобрят, това е чудесно, само недоумявам защо междувременно не си вършат работата. Но (извинете, повтарям се) отново с риск да позная, ще предположа, че не им достигат компетентност, познания и мотивация. Пречи им също стремежът да намалят до минимум разходите на Фонда, което се развява като основна цел на новата администрация, защото, както каза г-н Москов, това били нашите данъци, нашите пари.
Министърът може би е забравил, но на едно от изданията на инициативата „Партньорство за здраве“ през 2015-та Световната банка представи доклад за разходите в здравеопазването. Данните показаха, че у нас в този сектор се харчат над 3 млрд. лв държавни (тоест събрани от нас като данъци и осигуровки) пари и още толкова излизат от джобовете ни. Ще се радвам, ако министърът се загрижи за тези 6 млрд. лв от нашите пари със същия хъс, с който се опитва да спести едни 12 млн от живота и здравето на децата.
И последно, но не и по значение. Очаква се на днешното заседание на Обществения съвет на Фонда, членовете на съвета да бъдат запознати с проекта за „нов устройствен правилник“ (пак цитирам министъра пред БНТ) на институцията. По думите му, с новите правила децата ще чакат за лечение не повече от 10 дни. Адмирации. Извън помпозното обещание, за което г-н Москов пое и политическа отговорност обаче, формулираните до този момент идеи за новия правилник са следните:
- Администрация от медицински лица;
- Разделяне на обществения съвет на лекари и нелекари, като вторите нямат право на глас при решенията за подпомагане на децата;
- Създаване на комисии с постоянен състав, които разглеждат случаите от определена медицинска сфера, вместо настоящите външни експерти (по подобие на КЛЧ);
- Пренасочване на децата за лечение в ЕС към НЗОК;
- Пренасочване на разходите за път и престой към АСП.
С риск да съм лош пророк: ако тези идеи се реализират, ще се върнем върнем във времето, когато децата се лекуваха с дарителски кампании.
Което, впрочем, вече се случва.

Коментари   

0 #3 дрън-дрън 24-06-2016 19:08
И аз съм човек и аз имам корем и аз искам да имам деца, които да живеят нормално. Не може някой за 2-3 месеца да може да си купи луксозен апартамент и да го обзаведе, а друг да се бъхти 30 години. В тоя смисъл коя банка ще отпусне жилищен кредит на лекар със специалност със 740 лв. заплата? И колко телевизии и юристи ще се обърнат към него ако направи гаф?
Цитиране
0 #2 дрън-дрън 24-06-2016 19:08
Нещата в тая "държава" са на принципа да се тества прага на търпение и който мрънка и писка получава, а който си кротува опъва каиша. Не може един лекар със специалност да получава колкото санитар в спешната, да не получава клинични пътеки, от здравната каса да му режат от заплатата при правописна грешка и някой да претендира за качество на здравеопазване. И после защо някъде работят само пенсионери. Решението за децата е майките да застанат пред МЗ с количките, да блокират всички кръстовища наблизо и Москов, финансовия и Хампацурмян да се бръкнат в джоба и да финансират когото и с колкото е нужно, вместо всеки месец да опъват нервите на хората и да ги баламосват със сладки приказки, защото такава простотия няма никъде под слънцето.
Цитиране
0 #1 дрън-дрън 24-06-2016 19:07
Министър Москов е над тези неща. Бюджета е един и след като за едни има в излишък, други ще се почесват и ще броят мухите, и ще бъдат на фотосинтеза.
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Ясно

24°C

София

Ясно

Влажност: 43%

Вятър: 11.27 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»