Вход

Д-р Неделчо Тотев: Сякаш сме си зарили главата в пясъка и гледаме да отмине поредната буря

totevВ поредицата „Операция Здраве“ по БНТ днес бяха разгледани проблемите на малките общински болници и в частност, чирпанската общинска болница. Един от основните проблеми, засегнат в предаването бе свързан с медицински стандарти, които са доста тежко предизвикателство пред малките болници.

Друг акцент на предаването бе липсата на млади лекари - доц. Варвара Теменлиева от чирпанската болница прогнизира, че след 10

години няма да има кой да ни лекува, като причина за това е емиграцията на младите лекари в чужбина, заради по-високото заплащане. Д-р Теменлиева все пак е оптимист, че някой ден българските лекари ще се върнат от странство.
Д-р Неделчо Тотев, директор на от общинската болница в Чирпан смята, че една от възможностите за докарване на приличен доход на лекарите в момента е те да работят на няколко места, без едното да става за сметка на другото. Според него, България е една от държавите, в които има страшна поляризация на заплащането и една от причините, задържащи специалисти в България е местният патриотизъм – „Стоят на инат“ каза той за БНТ – „Могат да стоят до момента, в който нещата не са допрели до пълен срив“
Според д-р Димитър Драгийски, за да се подобрят нещата трябва да има революция и постави диагноза „клинична смърт“ на българската държава – „Ние сме почти в клинична смърт в момента“ , а за да не загине държавата трябва да има не еволюция, а революция.
Д-р Тотев смята, че трагедията е че в България са заличени основополагащи специалности като „вътрешни болести“ и „обща хирургия“ , а такива в Европа биват високо ценени.
Според Тотев по силата на медицинските стандарти, вътрешния специалист не е никакъв лекар - „Дори пневмония не може да лекува вътрешен специалист“. И докато GP-то може да лекува пневмония в амбулаторията си, в болницата не може, защото трябва да има пулмолог. Вътрешния лекар не може да лекува неусложнени форми на диабет или сърдечно-съдова недостатъчност, това което се лекува по селата с рецепти, назначения и наблюдения – в болницата не може. 
„Слагаме стандарти, които няма как да ги спазим – то има как, ама ще ги спазят определените болници, които са да кажем нарочени и избрани да останат“ по думите на д-р Тотев.
Според д-р Тотев, заплащането в чужбина е до 100 пъти по-високо от това в България. „Това са истини, които всички знаят, сякаш обаче сме си зарили главата в пясъка и гледаме да отмине поредната буря“

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»