Вход

Болници изпревариха новия ЗОП

Седмица, преди да влезе в сила новия Закон за обществените поръчки, няколко болници са обявили мащабни поръчки по стария текст на hospitalзакона, съобщава вестник Банкер. Общият брой на обществени поръчки, обявени от държавни лечебни заведения в седмицата преди 15 април е над 100. Най-голямата единична поръчка в лавината от миналата седмица е дело на софийската болница "Пирогов". Процедурата е на стойност 76 321 452 лв. и целта й е доставка на различни медицински консумативи, разделени в 261 обособени позиции. Според документите с избраните изпълнители ще се сключи двугодишно споразумение, което означава, че поне до средата на 2018-а лечебното заведение няма да провежда нови търгове за такъв вид консумативи.
Националната кардиологична болница пък е заявила, че иска да купи медицински изделия за 15.3 млн. лева. Почти 9 млн. ще даде за такава апаратура и пловдивската Многопрофилна болница за активно лечение.
Новия Закон за обществените поръчки бе приет от Народното събрание под силен външен натиск с цел да се премахнат съществуващите в стария закон вратички, създаващи условия за заобикаляне на правилата за откритост и прозрачност на процедурите. С новия закон отпадна задължението на частните лечебни заведения да провеждат обществени поръчки.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»