Вход

80% от новозавършилите лекари у нас търсят реализация в чужбина

spartakСпоред д-р Спартак Вълев, онколог и зам.-председател на Асоциацията на специализиращите лекари. В последните 10 години близо 80% от всеки новозавършил випуск по медицина заминава за чужбина.
„Цифрата е просто убийствена, останали сме без млади лекари. Имам чувството, че ако вляза в германска болница, ще видя повече познати, отколкото в някоя болница тук. Това си има логично обяснение – хората вземат рационални решения на базата на условията, които им се предоставят“, каза д-р Вълев в студиото на bTV.
Регулярната анкета на Медицинския университетв София спотвърждава думите на специалиста. 74% от завършилите сега студенти по медицина също искат да се развиват зад граница. В традиционна анкета на Медицинския факултет младите лекари са посочили като основна причина за избора си липсата на възможности за продължаващо обучение и развитие, несигурността в системата, липсата на достатъчно качествени условия на труд у нас.
Не става обаче въпрос само за пари, ами и за неуредиците в системата на здравеопазването. „Ако трябва да ги съотнеса, може би е 2/3 хаос, 1/3 финанси“, посочва д-р Вълев.
Обучението по медицина в България е добро, макар да има много какво да се иска. След това става трудно, след това идва големият проблем - т. нар. специализация, каза д-р Вълев. „Всъщност нереално лошите условия на специализация изгониха младите лекари от България“, каза той и посочи, че при специализация се работи като пълноценен лекар, но „до съвсем скоро никой нищо не ти плащаше и дори не се даваха социални и здравни осигуровки“.
По информация на Българския лекарски съюз, през 2014-а година, организацията е издала 436 свидетелства за добра практика на медици, които заминават да работят в чужбина.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»